Skoda plaagt met nieuwe Fabia

0

Skoda maakt zich op voor de introductie van de vierde generatie Fabia. Met een eerste foto proberen de Tsjechen ons alvast op het puntje van onze stoel te doen zitten. De wereldpremière van de nieuwe Fabia staat gepland voor komend voorjaar.

De nieuwe Fabia staat op het modulaire MQB-A0 platform van de Volkswagen Groep. Het is voor het eerst dat de modelreeks deze architectuur omarmt. Het nieuwe platform vergroot de binnenruimte en ondersteunt het gebruik van nieuwe rij hulpsystemen en connectiviteitsfuncties. Dankzij de overstap naar het modulaire MQB-A0 onderstel is de vierde generatie Fabia meer volwassen dan zijn voorgangers. Het formaat van de bagageruimte groeit bijvoorbeeld met 50 liter.

De huidige generatie Fabia stamt uit 2014. Sindsdien is er veel gebeurd bij de Volkswagen Groep, waardoor hij op technologisch vlak achterloopt bij zijn zustermodellen: de Audi A1, de Seat Ibiza en de Volkswagen Polo. Die gingen bovengenoemd MQB-A0 platform al in 2017 / 2018 gebruiken. De Skoda Scala maakt overigens al wel gebruik van deze architectuur. Dat geldt ook voor de SUV modellen Seat Arona, Skoda Kamiq en Volkswagen T-Cross.

Op het menu staan diverse benzinemotoren. Reken in ieder geval op de 1,0 liter grote 3-pitter van de Volkswagen Groep. De nieuwe Fabia wordt geleverd met de keuze uit een handbak (5 of 6 versnellingen) of een 7-traps DSG automaat met dubbele koppeling. De 3 cilinder motor zal onder andere leverbaar worden in 110 pk sterke e TSI uitvoering. Die beschikt over mild hybride techniek en een 48 Volt boordsysteem met als doel het benzineverbruik en de CO2 uitstoot te reduceren. Andere motor opties zijn een 95 pk sterke ‘gewone’ 1.0 TSI en een atmosferische MPI uitvoering met 80 pk.

Skoda trapt af met de hatchback variant van haar B segment model. Het merk komt ook weer met een Fabia Combi, maar die volgt pas in 2023. De hatchback komt nog dit jaar op de Nederlandse markt. Tot het debuut van de nieuwe Fabia Combi blijft de huidige stationwagen leverbaar.

 

 

Reageren is niet mogelijk.