Zeekr 001 debuteert als een elektrische Shooting Brake

0

Het nieuwe Chinese premium merk Zeekr van Geely heeft haar eerste voertuig gepresenteerd tijdens een speciaal evenement in China. Het model wordt omschreven als ‘s werelds eerste in massa geproduceerde, volledig elektrische Shooting Brake. Maar is die primeur niet in handen van de Porsche Taycan Cross Turismo=

De Zeekr 001 is de productieversie van de Lynk & Co Zero conceptstudie die vorig jaar werd gepresenteerd onder het mantra van “geen saaie elektrische auto´s meer”. De Chinezen zeggen niet veel over het ontwerp, maar bevestigen dat de 001 gezichtsherkenningstechnologie heeft die de bestuurder herkent en automatisch de instellingen aanpast aan diens voorkeuren. Het model heeft ook frameloze, automatisch openende deuren die open zwaaien zodra de eigenaar dichterbij komt en die uit zichzelf sluiten wanneer die persoon zit.

We zien verzonken deurgrepen en een licht herziene buitenkant. Onder de wijzigingen bevinden zich nieuwe sensoren op de voorste spatborden en een herziene remlicht balk waarbij het Zeekr merk de ‘Lynk & Co’ naam vervangt. Qua afmetingen is het model 4.970 mm lang en heeft hij een wielbasis van 3.005 mm. Dit betekent dat de auto 8 mm langer is dan de Porsche Taycan en een 104 mm langere wielbasis heeft.

Als we de cabine binnengaan, zien we een slank digitaal instrumentenpaneel en een enorm infotainment scherm. Het model heeft ook een geometrische afwerking, sfeerverlichting en tweekleurige accenten. De 001 heeft een kofferbak capaciteit van 2.144 liter en krijgt “gedurende zijn volledige levensduur” draadloze updates. Dit laatste zal vrij vaak gebeuren, aangezien het bedrijf er minstens één per kwartaal belooft om de auto “zeer competitief” te houden.

Gebaseerd op Geely’s nieuwe SEA platform, heeft de 001 een 2-tal elektromotoren die het model vierwielaandrijving geven, plus een gecombineerd vermogen van 544 pk en 700 Nm aan koppel. Hierdoor kan de auto in 3,8 seconden naar 100 km/u) sprinten en een topsnelheid van meer dan 200 km/u halen. Het bedrijf ging niet in op veel details, maar bevestigde dat er 86 kWh en 100 kWh batterijpakketten zullen zijn. Hiermee kan men een rij bereik van maximaal 700 km realiseren. Als de batterij bijna leeg is, zullen eigenaren dankbaar zijn voor een snel laadvermogen tot 360 kW. Zeekr belooft een actieradius van ongeveer 120 km te bieden na slechts 5 minuten opladen. Over het laatste gesproken: het bedrijf onthulde plannen voor een Zeekr laadnetwerk. Als alles volgens plan verloopt, zal de autofabrikant tegen eind 2023 minimaal 2.200 laadstations bouwen.

Om terug te komen op de specificaties: de 001 krijgt luchtvering die tussen de 117 en 205 mm bodemvrijheid biedt. Dit laatste is meer dan je zult vinden op sommige modellen van Jeep. De Zeekr 001 wordt in oktober in China gelanceerd en het bedrijf is bezig met het opzetten van een dealernetwerk. Alleen al dit jaar zullen in heel China minimaal 2 Zeekr Experience centra en 60 kleinere Zeekr Spaces worden geopend. Het bedrijf heeft ook plannen voor 36 aflevercentra en 60 servicecentra. Zeekr zei verder dat zij de 001 zowel online als offline gaat verkopen, evenals opties voor abonnementen en het leasen van batterijen. Na de lancering van Zeekr in China, begint het merk in 2022 aan een wereldwijde expansie. Ook hier geen woord over de details, maar het bedrijf zegt wel dat haar elektrische auto’s aangeboden zullen worden in “geselecteerde wereldwijde markten”.

Reageren is niet mogelijk.