Productie nieuwe Skoda Fabia gaat van start

0

Deze week rolt het eerste exemplaar van de vierde generatie Fabia van de band in de Skoda fabriek in Mladá Boleslav. De productielijnen werden flink aangepast om deze nieuwste editie van het populaire compacte model daar te kunnen bouwen: de totale investeringen bedroegen 110 miljoen euro.

Voor het eerst is de Fabia gebaseerd op het MQB-A0 platform van de Volkswagen Groep, waardoor hij volgens Skoda niet alleen de ruimste auto in zijn segment is, maar ook verbeterde comfortvoorzieningen en tal van nieuwe veiligheid & assistentiesystemen biedt. “De nieuwste Fabia heeft dus alles in zich om voort te bouwen op het succes van zijn voorgangers”, zo valt in het persbericht te lezen. Sinds zijn debuut in 1999 heeft Skoda meer dan 4,5 miljoen exemplaren van het compacte model aan klanten geleverd, waarmee het na de Octavia de tweede bestseller van het merk is.

De Fabia wordt gebouwd op dezelfde productielijn als de Scala en de Kamiq. In aanloop naar de start van de productie heeft Skoda aanpassingen doorgevoerd aan de assemblagelijn en de pers & las afdelingen. Tal van complexe en fysiek veeleisende productiestappen worden nu uitgevoerd door robots, wat een hoge mate van automatisering in de productieprocessen mogelijk heeft gemaakt.

De Fabia van de eerste generatie, die in 1999 op de markt kwam, was destijds één van de best verkochte compacte modellen met meer dan 1,7 miljoen afgeleverde exemplaren. Het model van de tweede generatie dat in 2007 volgde, overschreed eveneens de grens van 1,7 miljoen verkochte exemplaren. Inclusief de derde generatie, die in 2014 debuteerde, zijn er meer dan 4,5 miljoen exemplaren van de Fabia afgeleverd aan klanten over de hele wereld.

Zoals gezegd is het voor het eerst dat het model gebaseerd is op het MQB-A0 platform van de Volkswagen Groep, waardoor de Fabia kon worden voorzien van aanzienlijk betere veiligheid & comfortvoorzieningen. Deze nieuwste editie is ook uitgerust met een reeks assistentiesystemen die voorheen voorbehouden waren aan modellen uit hogere segmenten. Met een lengte van 4.108 mm overschrijdt het model voor het eerst de grens van 4 meter en met een breedte van 1.780 mm biedt hij nog meer ruimte dan zijn voorganger. Het volume van de kofferbak, die bij zijn voorganger al de grootste in het segment was, is met 50 liter toegenomen tot 380 liter.

Voor de Fabia worden 2 benzinemotoren van de Evo generatie leverbaar die beide voldoen aan de strenge Euro 6d-emissienorm. De direct ingespoten 1.0 TSI blokken (standaard met partikel filter) hebben een vermogen van respectievelijk 95 pk 110 pk. In het eerste geval beschikt de Fabia over een handgeschakelde 5 versnellingsbak. De krachtigere 110 pk motorvariant wordt geleverd met een 6-bak, terwijl een 7-traps automatische DSG transmissie voor deze uitvoering optioneel is. De Fabia heeft een luchtweerstandscoëfficiënt (cd) van 0,28, wat een record is in het segment van de compacte auto’s. In combinatie met de optionele brandstoftank van 50 liter maakt dit een actieradius van meer dan 900 km volgens de WLTP cyclus mogelijk.

Reageren is niet mogelijk.