Autobranche vreest dat tekort aan laadpalen kopers afschrikt

0

Er zijn in de Europese Unie nog veel te weinig laadpalen voor elektrische auto’s. Dat stelt de Europese autofederatie ACEA.

“Consumenten zullen de omschakeling naar emissievrije auto’s niet maken als er niet genoeg laadstations zijn”, zegt directeur-generaal Eric-Mark Huitema. Volgens de gegevens van ACEA zijn wij het land met de beste laadpaal infrastructuur. Wij hebben er gemiddeld 47,5 stuks per 100 kilometer weg. Luxemburg (34,5) en Duitsland (19,4) verdienen ook een podiumplaat, terwijl onze zuiderburen met 5,5 laadpalen net buiten de top 5 vallen.

Er zijn echter ook Europese landen die minder dan 1 laadpaal per 100 kilometer hebben. Litouwen, Griekenland (beide 0,2) en Polen (0,4) scoren het slechtst. 18 lidstaten van de EU tellen minder dan 5 laadpalen per 100 kilometer. In de landen blijft het marktaandeel van elektrische auto’s dan ook achter bij het Europese gemiddelde.

Volgens de nieuwe klimaatdoelstellingen van de Europese Commissie moet de uitstoot van nieuwe auto’s in 2030 minimaal 55 procent lager zijn dan nu het geval is. Om die ambitie te kunnen realiseren, moeten autofabrikanten vol inzetten op elektrische auto’s. Maar zolang er geen laadinfrastructuur is, zullen klanten niet overstappen, zo vreest de branche. “Consumenten zullen de omschakeling naar emissievrije auto’s niet maken als er niet genoeg laad- en tankstations langs de wegen zijn waar zij rijden”, zegt directeur-generaal Eric-Mark Huitema. “Als burgers in bijvoorbeeld Griekenland, Litouwen, Polen en Roemenië nog steeds 200 kilometer of meer moeten reizen om een laadpaal te vinden, dan kunnen wij niet verwachten dat zij bereid zijn om een elektrische auto te kopen”.

Het huidige plan van de Europese Commissie om laadpalen en alternatieve brandstoffen te stimuleren, schiet volgens ACEA tekort. “Hoewel wij de invoering van broodnodige bindende doelstellingen voor laad- en tankstations in elke lidstaat waarderen, zullen die aanzienlijk moeten worden aangescherpt als wij onze klimaatdoelstellingen willen halen”.

Reageren is niet mogelijk.