Tesla roept massaal auto’s terug

0

Tesla ziet zich verplicht om bijna een half miljoen auto’s terug te roepen voor een nadere inspectie. Bij de Model S kan de motorkap namelijk onverwachts openschieten als gevolg van een defecte vergrendeling. Daar blijft het niet bij. Bij de Model 3 kan de kabelboom voor de achteruitrijcamera worden beschadigd door het openen en sluiten van de kofferbak.

De terugroepactie is in de Verenigde Staten inmiddels van start gegaan. Het is niet duidelijk of er ook in Nederland auto’s zullen worden teruggeroepen. Volgens de Amerikaanse verkeersveiligheidstoezichthouder NHTSA zijn er nog geen meldingen van ongevallen die zijn veroorzaakt door de mankementen. In totaal worden in de Verenigde Staten meer dan 475.000 auto’s van het merk Tesla teruggeroepen. Dat aantal is ongeveer even groot als het totaal aantal personenwagens dat het bedrijf vorig jaar afleverde.

Het gaat om ruim 350.000 exemplaren van de Model 3 die tussen 2017 en 2020 zijn gemaakt. Bijna 120.000 stuks van de Model S moeten worden gerepareerd vanwege de problemen met de motorkap. Hoeveel auto’s in Nederland door de terugroepactie getroffen worden, is nog niet duidelijk. Eerder dit jaar moest de Amerikaanse autofabrikant de software aanpassen van bijna 300.000 auto’s in China. Exemplaren van de Model 3 en de Model Y hadden volgens Chinese toezichthouders een online software-update nodig in verband met problemen met het rij hulpsysteem. De zogeheten Assisted Driving functie in de elektrische auto’s kon worden geactiveerd zonder dat daar opdracht voor werd gegeven. Daardoor kon de Tesla bijvoorbeeld ineens sneller gaan rijden.

Ook zag Tesla, dat onder leiding staat van Elon Musk, zich onlangs onder druk van de autoriteiten genoodzaakt om een spelletjesfunctie in zijn auto’s uit te schakelen. Daarbij gaat het om een functie die gamen in een rijdende auto mogelijk maakt. Volgens de Amerikaanse autoriteiten brengt die functie de verkeersveiligheid in gevaar.

Reageren is niet mogelijk.