Tesla maakt de minst betrouwbare auto’s

0

Test Aankoop, de Belgische tegenhanger van onze Consumentengids, heeft de resultaten gepubliceerd van een grote studie naar de betrouwbaarheid van auto’s die ook op onze markt te koop zijn. Bij de positieve resultaten domineren de Aziatische merken …

In januari publiceert Test Aankoop elke 2 jaar zijn traditionele studie naar de betrouwbaarheid van auto’s. In tegenstelling tot andere grote onderzoeken in dit genre, zoals die van het Amerikaanse Consumer Reports, zijn de uitkomsten gebaseerd op ervaringen van consumenten aan onze kant van de oceaan. Concreet heeft Test Aankoop aan auto eigenaren in 5 landen (België, Frankrijk, Italië, Spanje en Portugal) gevraagd met welke problemen zij met hun auto te maken kregen. In totaal waren er meer dan 60.000 respondenten.

De meeste problemen (17 procent van het totaal) blijken zich voor te doen met elektrische functies zoals de accu, lampen, ramen en centrale vergrendeling. Iets minder auto’s (13 procent van de meldingen) moeten naar de garage omdat de remmen niet meer optimaal werken. De top 3 wordt vervolledigd door defecten aan de verbrandingsmotor.

 

Lexus opnieuw op kop

Lexus weet zich opnieuw positief te onderscheiden. Dit Japanse premium merk voert de Test Aankoop lijst voor 2022 aan. Slechts 6 procent van de bestuurders moest tijdens de garantieperiode terug naar de garage vanwege een defect. Ook bij de 2 eerdere edities van het onderzoek naar de betrouwbaarheid van auto’s (2020 en 2018) kwam Lexus als beste uit de bus. Je zou kunnen zeggen dat deze uitslag geen toeval is dus, ook omdat de meeste Aziatische merken een superieur resultaat laten zien: de eerste 9 plaatsen worden ingenomen door Japanse of Zuid-Koreaanse autofabrikanten, want na Lexus volgen Subaru, Toyota, Mitsubishi, Kia, Suzuki, Hyundai, Honda en Mazda.

Seat is het enige Europese automerk dat met zijn modellen een plek in de top 10 wist te bemachtigen. Dacia (11de plek) en Skoda (12) eindigden ook voor de loser onder de Japanse automerk, Nissan, dat niet verder kwam dan de 13de plek. DS Automobiles en Volkswagen maken de top 15 compleet. Daarmee redt het van Citroën afgesplitste automerk dus in zekere zin de eer van de Europees premium fabrikanten, want Mercedes eindigt op de 19de plaats, vóór BMW (20ste), Audi (24) en Volvo (25).

 

Tesla maakt de minst betrouwbare auto’s, maar …

Onderaan de lijst treffen we niet alleen de prutsers van Jaguar Land Rover aan (Jaguar eindigde op de 34ste plaats en Land Rover werd 35ste) en het zieltogende Alfa Romeo (36), maar ook Tesla dat de twijfelachtige eer heeft hekkensluiter te zijn.

Zit Elon Musk, de grote man achter Tesla, nu in zak en as? Niet perse, want tegelijkertijd met deze studie naar de betrouwbaarheid van auto’s, deed Test Aankoop ook onderzoek naar de tevredenheid van eigenaren over hun merk. “Paradoxaal zijn de bezitters van een Tesla het meest tevreden. Blijkbaar zijn zij bereid om bij de kinderziektes van hun Model 3, Y, S of X een oogje dicht te knijpen omdat daar zoveel kwaliteiten op andere vlakken tegenover staan” aldus Test Aankoop.

Het viel Test Aankoop overigens op dat de modellen waarmee eigenaren de meeste problemen ondervinden, bijna altijd diesels zijn. Bij de meest betrouwbare modellen komen we vooral benzineauto’s en hybride varianten tegen.

 

 

Reageren is niet mogelijk.