Binnenkort: hogere prijzen bij Tesla

0

Ben jij van plan om binnenkort een Tesla te kopen? Dan kan jij dat beter vandaag dan morgen doen want de prijzen zullen stijgen.

In de Verenigde Staten en in China heeft Tesla zijn prijzen in een week tijd al2 keer verhoogd. Het is dan ook een kwestie van tijd voordat ook de Europese tarieven de lucht in gaan. In de Verenigde Staten zijn de prijzen van alle modellen met 5 à 10 procent verhoogd. In China gaat het om 5 procent (voor de lokaal gebouwde Model 3 en Model Y).

Elon Musk liet zich onlangs op Twitter ontvallen dat Tesla geconfronteerd wordt met aanzienlijk hogere kosten op het gebied van grondstoffen en logistiek. De prijsverhogingen zijn daar het rechtstreekse gevolg van. Anderzijds kan Tesla eindelijk auto’s beginnen te bouwen nabij Berlijn, waar de gloednieuwe Gigafactory nu eindelijk klaar is om de eerste exemplaren van de Model Y van de band te laten rollen. Daarmee kan het bedrijf van Musk fors besparen op de logistieke kosten.

De vergunning voor de fabriek heeft door ecologische vraagtekens lang op zich laten wachten (de bouw was al gestart in 2019) en momenteel komen de meeste voor de Europese markt bestemde exemplaren van de Model Y uit China. Daar gaan hoge logistieke kosten mee gepaard, die nu uitgespaard kunnen worden door de auto’s in het hartje van Europa te bouwen. Toch zal ook Tesla niet ontsnappen aan de economische gevolgen van de oorlog in Oekraïne die de grondstofprijzen buiten proporties doet toenemen.

Wees dus niet verbaasd als de prijzen op de Nederlandse Tesla website een dezer dagen een sprongetje maken.

Reageren is niet mogelijk.