Boete voor laadpaal klever

0

Een automobilist die zijn elektrische auto te lang aan een laadpaal had gehangen in Noordwijk, heeft daarvoor 95 euro parkeerboete gekregen.

Het gebrek aan eenduidig laadpaal beleid zorgt bij sommige eigenaren van elektrische auto’s voor verwarring. Wat staat er in de regelgeving en hoe los je een gesprek met een laadpaal klever netjes op? “Ik heb mijn auto ook ooit een paar dagen op zo’n plek laten staan”, geeft Joost van Lier toe. “Tijdens de lockdown werkte ik thuis en ik was helemaal vergeten dat mijn auto nog steeds bij de gemeenschappelijke laadpaal stond”. Na 4 dagen gebruikte hij zijn auto weer en vond hij een briefje onder de ruitenwisser. “Als ik de paal lang in gebruik nam, moest ik maar een extra laadpaal aanvragen, stond erop.” Dat had Van Lier gedaan én die werd geplaatst, maar door de toenemende hoeveelheid elektrische auto’s zijn die plekken ook vaak bezet. “Er zijn niet genoeg plekken in de buurt. Er zijn 5 laadpalen met 10 plaatsen en misschien wel 3 keer zoveel auto’s”.

Er zijn geen afspraken gemaakt met de buurt, er is geen beleid. En juist dat maakt het lastig om een gesprek te voeren, zegt gedragspsycholoog Kevin de Goede. “Je kunt laadpaal klevers niet aanspreken op iets wat ze verkeerd doen. Natuurlijk kun je mensen vriendelijk vragen of ze hun auto willen verplaatsen, maar mensen aanspreken op gedrag stuit vaak op weerstand”, Dat is precies wat er bij Van Lier gebeurde. “Een keer heb ik buurtgenoot aangesproken die 3 dagen een plekje bezet hield. Op zaterdagavond 21.00 uur vroeg ik hem of hij zijn auto wilde verplaatsen omdat die van mij helemaal leeg was. Ik kreeg een pittige reactie en de vraag of ik niet ergens anders kon laden. Dat kon niet, uiteindelijk heeft hij zijn auto met wat morren verzet”. Van Lier denkt erover een app groep op te richten zodat het laden wat gestroomlijnder en eerlijker gaat.

“Er is geen landelijke regelgeving of eenduidig beleid over het gebruik van publieke laadpalen”, zegt verkeersjurist Indy Rissema. “Officieel mag je bij het bord ‘Alleen opladen elektrische voertuigen’ alleen staan als je daadwerkelijk je auto oplaadt”. Maar hoe snel moet je weg zijn als de auto vol is? En wat als je nog in een afspraak zit, of het is midden in de nacht? “Het hof zegt dat een elektrische auto vaak aangeeft hoe lang het duurt totdat de accu vol is of dat je daar zelf een inschatting van kunt maken. Maar het lastige is dat elke gemeente eigen beleid heeft”, zegt Rissema. “In sommige gemeentes moet je je auto meteen verplaatsen om de plek vrij te maken, bij anderen gemeentes mag je er wat langer over doen. Het is een grijs gebied en dat is lastig voor elektrische autobezitters, zij hebben nu geen rechtszekerheid over de situatie”.

Maar hoe ga je om met laadpaal klevers die je niet kent? En hoe spreek je je buurman aan als zijn auto te lang een plek bezet houdt? Als er geen duidelijke afspraken zijn, komt het neer op etiquette: ongeschreven gedragsregels. “Zorg dat je geen beschuldigingen doet als je mensen aanspreekt”, zegt gedragspsycholoog De Goede. “Je zit snel in een vijandige hoek. Terwijl de meeste mensen vaak niet moedwillig hun auto lang op een plek laten staan”. Een oplossing volgens De Goede zou kunnen zijn om het gesprek bij jezelf te houden: mijn auto is leeg en ik zie dat die van jou vol is. Kunnen we even ruilen van plek? Dit kan ook met een briefje. “Probeer iemand hierbij niet te beschuldigen, of te zeggen dat iemand zijn auto moedwillig op een laadpaal plek laat staan. Je kent de reden vaak niet. Daarnaast zou het heel handig zijn als laadpaal gebruikers weten waar ze aan toe zijn, pas dan kun je mensen echt aanspreken op gedrag”.

Nederland is 1 van de 4 Europese landen waar minstens 25 procent van de nieuw verkochte auto’s elektrisch is. Per jaar komen er steeds meer exemplaren bij. 5 jaar geleden waren er maar 21.000 elektrische auto’s in Nederland. Nu zijn dat er 12 keer zoveel: 254.000 stuks. Het aantal laadpunten groeide minder snel. 5 jaar geleden waren dat er ongeveer 33.000. Nu zijn dat er ongeveer 2,5 keer zoveel: 88.000 publieke laadpunten en 3.000 snelle laadpunten.

Reageren is niet mogelijk.