Ondanks problemen in toeleveringsketen hogere resultaten voor Tesla

0

Tesla verwacht ook de rest van het jaar te zullen kampen met problemen in de toeleveringsketen. Het autoconcern sprak die verwachting uit tijdens de publicatie van de resultaten over het eerste kwartaal van 2022.

Eerder had Tesla al gemeld dat er in de eerste 3 maanden van het jaar een recordaantal van ruim 310.000 auto’s zijn afgeleverd. Door verstoringen in de logistiek was het wel een “uitzonderlijk lastig” kwartaal, aldus topman Elon Musk.

Tesla sloot de meetperiode af met een omzet van 18,7 miljard dollar. Dat was een jaar eerder in dezelfde periode ruim 10 miljard dollar. De omzetstijging is te danken aan de hogere productie in de fabriek in Shanghai. Bovendien liepen in Berlijn de eerste auto’s van de band. Dat gebeurde in maart. In China zorgen lockdowns wel voor verstoringen van de bedrijfsactiviteiten. Inmiddels is de productie in de Chinese fabriek weer deels opgestart.

De winst bedroeg 3,2 miljard dollar tegen 438 miljoen dollar in het eerste kwartaal van 2021. De winststijging is een knappe prestatie want net als andere autofabrikanten heeft Tesla last van leveringsproblemen. Vooral chips zijn schaars. Daarnaast wordt het ook steeds moeilijker om metalen voor accu’s, zoals lithium, te vinden. Musk zei op Twitter eerder al erover te denken om eigen mijnen te gaan exploiteren om zo de toevoer van materialen veilig te stellen.

 

Racisme

Tesla wil dat een Californische toezichthouder stopt met een rechtszaak tegen de autobouwer vanwege vermeend racisme. Het Department of Fair Employment and Housing (DFEH) kwam eerder met zware beschuldigingen over racisme in fabrieken van Tesla, maar heeft dat volgens het bedrijf niet grondig onderzocht. De overheidsinstantie zou vooral spectaculaire krantenkoppen najagen en zijn oorspronkelijke doel voorbij zijn geschoten. Het DFEH zou rechtszaken gebruiken als drukmiddel.

Reageren is niet mogelijk.