Tesla: kom naar kantoor of vertrek

0

“Thuiswerken is niet langer aanvaardbaar. Iedereen die vanuit huis wil werken, moet eerst minimaal, en ik bedoel minimaal, 40 uur per week op kantoor zitten of kan bij Tesla vertrekken”.Dat staat in een uitgelekte interne memo van CEO Elon Musk aan de kantoormedewerkers van de autofabrikant.

“Het is minder dan we vragen van onze fabriekswerkers. Pseudo kantoorbanen bestaan bij Tesla niet. Als iemand niet op het werk verschijnt, nemen we aan dat hij zijn ontslag heeft ingediend”, zo valt verder in het bericht te lezen. Hoewel er geen coronabeperkingen meer gelden, werkt volgens onderzoeken één op de drie Amerikanen nog altijd van huis uit of van een andere verdere locatie.

Maar Musk heeft daar nu genoeg van. “Wie ‘remote’ wil werken, kan beter pretenderen ergens anders een baan te hebben. Fantastische producten bouwen gebeurt niet door even in te bellen”. Hij vervolgt: “Er zijn bedrijven die thuiswerken prima vinden, maar wanneer hebben zij voor het laatst een geweldig product uitgebracht? Dat is al eventjes geleden”. Tesla heeft de laatste 5 jaar overigens 2 auto’s uitbracht: de Model 3 in 2017 en de Model Y die al in 2019 werd aangekondigd maar pas eind 2021 op de markt kwam. Het begint inderdaad tijd te worden voor een nieuw product …

 

Meer werkgevers worstelen met thuiswerken

Ook in Nederland raken bazen gefrustreerd over personeel dat niet meer (fulltime) op kantoor wil werken. Een duidelijke stok achter de deur hebben zij niet, want door de krappe arbeidsmarkt lonkt er al snel een andere baan elders. Tijdens de corona pandemie hebben veel werknemers de voordelen van thuiswerken ontdekt. Zoals niet meer in de file staan. Daarnaast hebben werknemers problemen gekregen met het werken in een kantoortuin. Personeel weet dat zij hier in de huidige krappe arbeidsmarkt een issue van kunnen maken.

Maar Musk heeft gelijk. Tesla is niet de groot geworden door personeel die het zelf allemaal mochten weten. Alleen als het personeel van de autofabrikant net even harder werkt dan bij de concurrentie kan de strijd worden gewonnen. Het probleem is dat veel werknemers heus niet ontkennen dat Tesla het net even beter moet doen dan de rivalen. Maar zij denken juist efficiënter te zijn door niet meer bij elke vergadering met oeverloze discussies aan te hoeven schuiven. Zij hoeven geen tijd meer te steken in profilering voor de ogen van de baas, maar kunnen gewoon zonder afleiding te taak uitvoeren waarvoor zij zijn aangenomen. Kortom, veel werknemers zijn er heilig van overtuigd dat zij thuis productiever zijn.

 

Snijden in personeelsbestand

Waarom trekt Musk nu ineens van leer? Dat komt doordat hij een “super slecht” voorgevoel over de economie heeft. Daarom dreigt hij met ontslag voor werknemers die niet 40 uur op kantoor zitten. Dergelijke personeelsleden kan hij naar eigen zeggen missen als kiespijn omdat hij met het oog op de naderende recessie minder mensen op de loonlijst wil hebben.

Musk wil het personeelsbestand met 10 procent inkrimpen omdat hij “een zeer slecht gevoel” bij de huidige economische situatie heeft. De daad is wat dit betreft nog niet bij het woord gevoegd, maar zeker is wel dat er een wereldwijde personeelsstop lijkt te komen bij Tesla. De autofabrikant had eind vorig jaar circa 100.000 werknemers in dienst. Indirect erkent Musk hiermee dat de autofabrikant niet recessiebestendig is. Dat zorgt voor onrust bij beleggers en analisten. Is Musk wel de juiste man om Tesla door de storm te leiden?

 

Reageren is niet mogelijk.