België wil laadpaal kleven wettelijk verbieden

0

Eigenaren van een elektrische auto mogen die in België vanaf september alleen nog maar bij een laadpaal parkeren om deze op te laden. Daarna moet de auto weer worden opgehaald. Doet men dat niet, dan volgt er een boete.

Dat heeft de Belgische minister voor mobiliteit Georges Gilkinet aangekondigd. De bewindsman wil met deze maatregels laadpaal klevers aanpakken en zorgen voor voldoende rotatie bij de laadpalen om die zo efficiënt mogelijk te kunnen gebruiken. De Belgische regering zal de wegcode aanpassen zodat parkeren op een aangewezen laadplaats ook juridisch als parkeren worden beschouwd, zo laat hij in een toelichting weten. Dat moet voorkomen dat eigenaren van een elektrische auto op de laadplek betaald of anderszins gereguleerd parkeren in de omgeving proberen te ontwijken. “Bestuurders zullen bij een laadpaal mogen parkeren tot hun batterij is opgeladen, maar niet langer”, aldus Gilkenet.

De sancties voor auto’s die opgeladen toch op een laadplek blijven staan, worden vastgesteld door de Belgische gemeenten. Antwerpen rekent daar op dit moment al één cent per minuut als boete voor. Minister Gilkinet heeft al eerder aangekondigd dat hij de boetes voor te hard rijden in België exponentieel wil gaan verhogen, met name voor rijders die ver boven de maximumsnelheid door het land racen.

Reageren is niet mogelijk.