Nederland opnieuw koploper met laadpalen

0

Nederland is de absolute koploper in de Europese Unie voor wat betreft het aantal laadpalen voor elektrische auto’s. Volgens de autobrancheorganisatie ACEA telt Nederland er ruim 90.000.

Volgens de ACEA bevindt ongeveer de helft van alle 307.000 laadpalen voor elektrische auto’s die de Europese Unie rijk is zich in Nederland en Duitsland. Onze oosterburen hebben er bijna 60.000 stuks. Daarna volgen Frankrijk (ruim 37.000 laadpalen), Zweden (ruim 25.000) en Italië (23.500). Het kleinste aantal laadpunten is te vinden op Cyprus (57) en Malta (98).

Ook in Centraal en Oost Europa zijn er veel minder laadpalen dan in de westelijke deel van de Europese Unie. “Zo heeft Roemenië, dat circa 6 keer groter is dan Nederland, slechts 0,4 procent van alle oplaadpunten van de regio”, aldus een woordvoerder van de ACEA. De organisatie waarschuwt dat er rond 2030 zo’n 6,8 miljoen openbare laadpunten nodig zijn om de in Brussel voorgestelde 55 procent vermindering in CO2-uitstoot te halen. Dat betekent dat er nog 22 keer zoveel laadpunten bij moeten komen in 8 jaar tijd.

De ACEA roept op tot strenge doelen in alle lidstaten van de Europese Unie. “Hoewel sommige landen voorop lopen als het gaat om de uitrol van infrastructuur, blijft de meerderheid achter”, zegt directeur-generaal Eric-Mark Huitema. “De grote verschillen tonen de noodzaak aan van strenge doelen die geharmoniseerd zijn in alle EU-lidstaten”. Het verklaart ook waarom bijvoorbeeld Renault, eigenaar van het Roemeense Dacia, huiverig is om de verbrandingsmotor in 2035 helemaal in de ban te doen.

Reageren is niet mogelijk.