Tesla gaat eindelijk eerste elektrische truck leveren

0

Tesla is begonnen met de levering van zijn eerste elektrische vrachtwagen, de Semi. Er is sprake van een nieuwe mijlpaal voor de Amerikaanse fabrikant van elektrische voertuigen. Elon Musk, de schatrijke eigenaar van het bedrijf, onthulde de plannen voor de truck 5 jaar geleden al.

De presentatie van de Semi vond plaats in Tesla’s batterijfabriek in Nevada. Grote wagenparkbeheerders zoals PepsiCo, Walmart, Meijer en J.B. Hunt Transport Services toonden 5 jaar geleden al interesse in de truck. Een aantal exemplaren van de eerste leveringen gaat naar de frisdrankproducent.

Musk heeft laten weten dat Tesla in 2024 jaarlijks minimaal 50.000 exemplaren van de elektrische truck wil bouwen voor de Amerikaanse markt. De Semi biedt een centrale zitpositie voor de bestuurder en heeft een bereik van bijna 800 kilometer. Voor het opladen van de accu (dat kan met 1.000 kW!) zal een netwerk van stations worden aangelegd. Die locaties zullen in de toekomst ook gebruikt kunnen worden door klanten van de Cybertruck. Die elektrische pick-up gaat in 2024 in productie en zal eveneens met 1.000 kW opgeladen kunnen worden.

De markt van elektrische trucks is volop in beweging. Eerder brachten grote Europese producenten zoals Volvo al hun eerste elektrische truck op de markt. Die hebben een bereik van ruim 300 kilometer, veel minder dan die van Tesla. Lange tijd werd gedacht dat niet elektriciteit maar waterstof de juist groene technologie was voor vrachtwagens, maar dat beeld is de laatste tijd aan het kantelen. Tegelijkertijd zien we dat producenten van personenwagens juist een hernieuwde belangstelling voor waterstof als energiebron hebben, om zo de ellende bij acculaadstations op piekmomenten te kunnen vermijden.

Reageren is niet mogelijk.