Geely vergroot greep op Aston Martin

0

Geely verdubbelt haar belang in Aston Martin tot 17 procent. De Chinese autogroep investeert omgerekend 260 miljoen euro in de Britse fabrikant van dure, exclusieve wagens en wordt daarmee de op 2 na grootste aandeelhouder van de autofabrikant

Geely krijgt een zetel in het bestuur van de Britse autofabrikant. Zij heeft ermee ingestemd haar belang in Aston Martin pas in augustus 2024 weer te vergroten. De verdubbeling van het belang van Geely in de Britse autofabrikant tot 17 procent, betekent evenwel dat de invloed van de Chinese autofabrikant op een bedrijf waar het al lang naar op zoek is, toeneemt.

AstonMartinValkyrie

De 2 grootste aandeelhouders blijven het consortium van investeerders onder leiding van Aston Martin voorzitter Lawrence Stroll en het Public Investment Fund van Saudi-Arabië. Geely heeft dankzij haar investering van omgerekend 260 miljoen euro nu echter meer in de pap te brokkelen bij de Britse autofabrikant dan Mercedes-Benz.

Geely kocht voor 47 miljoen euro aandelen van het Stroll consortium en kreeg 28 miljoen nieuwe aandelen. Dit betekent dat er sprake is van een aanzienlijke premie ten opzichte van de huidige aandelenkoers. Geely heeft in het verleden verschillende keren geprobeerd Aston Martin te kopen, waaronder het lanceren van een rivaliserend bod op Stroll in 2020. Afgelopen zomer werd opnieuw een poging ondernomen. Uiteindelijk kocht Geely afgelopen september een belang van 7 procent op de open markt.

Geely topman Daniel Li vertelde vorige week dat het bedrijf “van het merk houdt” en “synergie effecten wil genereren” met zijn huidige activiteiten, waaronder die van de automerken Lotus en Polestar. Stroll laat weten dat de deal Aston Martin de kans geeft om “toegang te krijgen tot een nieuwe reeks technologieën en componenten”.

Reageren is niet mogelijk.