Ford voelt Chinese tegenwind

0

Grote autofabrikanten als General Motors, Volkswagen of Ford hebben in China steeds meer concurrentie van de binnenlandse autofabrikanten die betere auto’s maken dan voorheen en met nieuwe modellen tegen concurrerende prijzen ook goed op de vraag in weten te spelen. Een goed voorbeeld van de problemen die de fellere competitie veroorzaakt bij de ‘westerlingen’ is de Ford Kuga: 3 jaar geleden viel de SUV niet aan te slepen. Nu staan er, ondanks forse kortingen, tientallen exemplaren bij de dealers te wachten op een koper.

“We zien steeds meer concurrentie van binnenlandse autofabrikanten die sterk in opmars zijn met aanzienlijk betere producten”, zei Robert Shanks (foto), de financieel directeur van Ford onlangs in een vraaggesprek met Automobiel Management. “Wij hebben zelf de Kuga sterk verbeterd, maar ik moet toch zeggen dat het succes beperkt blijft”. Volgens deskundigen is het marktsegment voor kleine en middelgrote SUV modellen zo langzamerhand verzadigd. Bovendien kiezen veel Chinezen voor óf een kleine stadsauto óf voor een groter model met 7 zitplaatsen waarin de hele familie vervoerd kunnen worden. Op internet zijn trouwens opvallend veel foto’s te vinden van een Ford Kuga met gebroken as, dus het kan goed zijn dat de tegenvallende verkopen te wijten zijn aan het besmette blazoen van de SUV in China. In een Europese duurtest scoorde de Kuga trouwens recentelijk ook niet al te best.

De problemen worden nog verergerd doordat de Chinese automarkt toch wel afgekoeld lijkt. De sterke daling van vorig jaar is, mede door stimuleringsmaatregelen van de overheid, weliswaar voorbij maar een spectaculaire groei zoals eerder in dit decennium zit er niet meer in.

Toyota en Volkswagen hebben onlangs hun verkoopverwachtingen voor de Chinese markt al naar beneden bijgesteld. “Automobilisten in China zijn veel minder merkvast dan in het Westen, dat speelt de Chinese fabrikanten in de kaart”, stelt een analist tegenover de Wall Street Journal. Die Amerikaanse zakenkrant stelt in dit kader de vraag hoe lang het nog duurt voordat de Chinezen (net als eerder de Koreaanse autofabrikanten zijn gaan doen) de grote Westerse merken komen beconcurreren op hun thuismarkten. Autointernationaal.nl verwacht dat dit vooral met elektrische auto’s gaat gebeuren.

Reageren is niet mogelijk.