Productie Volvo ligt stil

0

SAS Automotive, één van de vijf Belgische toeleveranciers die naast onderdelenorders voor de nieuwe generatie compacte Volvo modellen greep, sluit al op 31 oktober haar deuren. Dat is 3 jaar vroeger dan gepland. Er gaan mogelijk tot 200 banen verloren. Het personeel heeft spontaan het werk neergelegd, en daardoor is ook de productie bij Volvo Cars stilgevallen.

De intentie tot sluiting werd maandagvoormiddag op een bijzondere ondernemingsraad toegelicht, bevestigt vakbond ACV-CSC Metea. Bij SAS Automotive worden dashboards gemaakt. Het bedrijf maakte maandag bekend dat het zelf het contract met Volvo opzegt, wat juridisch kan, en waarbij rekening gehouden wordt met 2 maanden opzegtermijn.

“Volvo op haar beurt heeft de mogelijkheid om uitstel te vragen voor 4 maanden. Zonder verdere wijzigingen stoppen op 31 oktober de activiteiten”, verduidelijkt vakbondsman Dany Clevers (ACV-CSC Metea). “De strategie van SAS Automotive is duidelijk: men wil Volvo onder druk zetten om financieel over de brug te komen, want de Zweden zijn volgens ons niet in staat om de productie van dashboards op zo’n korte termijn elders onder te brengen of zelf ter hand te nemen”.

Een afbouwscenario tot medio 2019, als de huidige V40 met pensioen wordt gestuurd, zag SAS Automotive niet zitten. “Van het moment dat men in een afbouw zit, is de winstgevendheid totaal weg”, zo laat een woordvoerder weten. Volvo heeft gesloten om dashboards voortaan in eigen beheer te gaan produceren, maar was van plan dat pas te gaan doen als de XC40 op de markt verschijnt. Dit model is pas in 2018 verkoopklaar en op de opvolger voor de huidige V40 moeten we nog een jaar langer wachten.

Bij SAS Automotive werken 199 mensen, waarvan 170 man productiepersoneel en 29 ondersteunende werknemers. “De mensen voelen zich totaal bedrogen”, zegt Clevers. “Een paar weken terug kregen ze informeel het uitdoofscenario te horen. Ze hadden zich daarop ingesteld en ook wij gingen uit van een begeleidingsplan”. Nu wordt dat allemaal op zeer korte termijn veranderd”.

In een reactie heeft het personeel maandagmiddag het werk neergelegd. “We laten niet met ons sollen”, zegt Marc Staelens, gewestelijke secretaris van vakbond ABVV Metaal. “Ze moeten niet denken dat we nog 4 maanden braaf dashboards gaan maken zonder enige zekerheid”.

De lopende band bij Volvo Cars in Gent is om 13.00 uur stilgevallen. “We hebben geen stockvoorraad aangezien SAS Automotive sequentieel levert”, zegt een woordvoerster van de autofabrikant. Dit betekent dat de V40, S60/V60 en XC60 alleen uit voorraad geleverd kan worden. Bij Volvo Cars in Gent rollen dagelijks ongeveer 1.200 auto’s van de band.

Reageren is niet mogelijk.