Volkswagen: software update helpt niet

0

De sjoemelaffaire bij Volkswagen is nog niet ten einde. Dieselauto’s die een update hebben gehad omdat er malafide software in de motor zat, blijken na die update meer stikstof uit te stoten dan daarvoor. Volkswagen had juist beweerd dat de update geen negatieve gevolgen zou hebben voor het verbruik en de prestaties van de dieselmotoren.

In het najaar van 2015 werden er voor het eerst diesels teruggeroepen voor een update bij de garage. In Nederland gebeurde dat sinds januari dit jaar. Bij de update wordt het onderdeel dat de stikstofwaarden kan manipuleren weggehaald.

Maar onlangs werd de Audi Q5, een auto die door het Volkswagen concern gemaakt wordt en veelal geleverd wordt met 2.0 TDI dieselmotor, door de Italiaanse consumentenorganisatie getest. Voorafgaand aan de software update ging de Audi al over de norm voor stikstofuitstoot heen (met 10,6 procent). Na de update bleek de auto de norm te overschrijden met 25 procent.

Onacceptabel, vindt de Duitse consumentenclub VZBV. In een brief aan de Duitse minister van Verkeer Alexander Dobrindt eist de organisatie dat alle gerepareerde auto’s opnieuw grondig getest worden door een onafhankelijke partij. De eis komt overeen met het advies van de Volkswagen onderzoekscommissie die de minister eerder heeft aangesteld.

Financieel debacle voor Volkswagen

Als de dieselauto’s opnieuw getest worden en niet aan de norm voldoen, betekent dat een financieel debacle voor Volkswagen. Auto’s moeten dan nog een keer naar de garage en consumenten willen waarschijnlijk compensatie zien voor het waardeverlies van hun voertuig. Volkswagen heeft vooralsnog 16 miljard dollar opzijgezet om de gevolgen van de sjoemelaffaire op te vangen. Onlangs trof het bedrijf een schikking met autobezitters en autoriteiten in de Verenigde Staten. Die kostte al 14,7 miljard dollar.

Stakingellende

Volkswagen heeft de productie van het model Golf stilgelegd vanwege een conflict met 2 leveranciers. Bepaalde onderdelen van het productieproces waren al gestopt en inmiddels wordt ook de montage van de auto’s opgeschort. Autointernationaal.nl schat dat deze onderbreking Volkswagen ongeveer 100 miljoen euro per week kan kosten.

In de fabriek in Wolfsburg kan de Golf niet meer worden gemaakt, omdat 2 leveranciers onderdelen weigeren te leveren. Dat komt door een betalingsconflict tussen Volkswagen en het moederbedrijf waar beide leveranciers toe behoren. Na het dieselschandaal zou de autofabrikant contracten voortijdig hebben opgezegd, zonder daar een compensatie voor te betalen.

Door het geschil krijgt de fabriek geen bekleding voor stoelen en onderdelen voor versnellingsbakken aangeleverd. Een rechter droeg de leveranciers vrijdag op om de leveringen te hervatten, maar daar hebben de 2 bedrijven zich niets van aangetrokken. De firma’s willen het hoger beroep afwachten, dat op 31 augustus dient.

Waarschijnlijk ligt de productie van de Golf in de fabriek in Wolfsburg de komende vijf dagen stil. Daarnaast gaan 10.000 van de 60.000 werknemers kortere diensten draaien. Voor hen is werktijdverkorting aangevraagd. In Wolfsburg worden zo’n 4.000 auto’s per dag gemaakt. Naast de Golf worden ook de modellen Tiguan en Touran er in elkaar gezet.

Ook de Volkswagen vestiging in Emden, waar de Passat wordt gemaakt, heeft last van het geschil. Daar maakt het personeel al sinds donderdag minder uren. De autofabrikant zegt hard te werken aan een oplossing. Vanuit de ondernemingsraad en de regionale politiek is er veel kritiek op de handelswijze van de leveranciers. De minister-president van Nedersaksen, waar Wolfsburg ligt, waarschuwt voor de enorme schade die dit conflict veroorzaakt. Hij vindt dat de 2 weigerende leveranciers onder druk moeten worden gezet.

Reageren is niet mogelijk.