Volkswagen zakt verder weg in het moeras

0

Volkswagen dreigt steeds verder in het moeras weg te zinken door de sjoemeldiesel affair. Overheden, investeerders en eigenaren van dieselauto’s uit de VW stal zijn nu overal ter wereld naar de rechter gestapt of dat in ieder geval aan het voorbereiden om een soortgelijke schadevergoeding te eisen als Volkswagen haar Amerikaanse klanten en de overheden daar heeft aangeboden.

Omdat er van de 11 miljoen betrokken dieselwagens slechts 600.000 in de Verenigde Staten rondrijden, kunnen de kosten oplopen tot een veelvoud van de 18,4 miljard euro die Volkswagen nu al in dat land kwijt is. Dat heeft de Wall Street Journal in een overzicht van de actuele ontwikkelingen rond de sjoemeldiesel affaire berekend.

In de Verenigde Staten zelf onderhandelt Volkswagen inmiddels met 4 staten over de hoogte van een op te leggen boete. Dat komt dan bovenop de regeling die met de federale regering al is getroffen. In Duitsland heeft een rechter in Braunschweig groen licht gegeven voor een schadezaak door investeerders die veel geld zijn kwijtgeraakt door de koersval van de aandelen Volkswagen na het bekend worden van de sjoemeldiesel affaire. De vergoeding voor die investeerders kan oplopen tot minstens 4 miljard euro.

Een andere Duitse rechter heeft Volkswagen’s reparatieregeling als onvoldoende gekwalificeerd en de eigenaren van een gewraakte diesel het recht gegeven hun auto terug te geven met volledige terugbetaling van de kosten. In België heeft de consumentenorganisatie Test Aankoop een groepszaak aangespannen namens 4.500 bezitters van een Volkswagen, Audi of ander betrokken model.

In Zuid-Korea loopt een soortgelijke zaak van 4.000 dieselrijders terwijl in Australië en Ierland eveneens rechtszaken zijn aangespannen. Een Australisch rechter heeft daarbij al opgemerkt “dat ze daar in Duitsland kennelijk denken dat dit een of ander achtergebleven gebied is, wel daar komen ze dan nog wel achter”. Daar komen dan nog mogelijke boetes bij wegens het overtreden van de emissieregels in een aantal landen waaronder ons land, Duitsland zelf, Brazilië, Australië, Italië en Spanje.

Reageren is niet mogelijk.