Volkswagen importeur in de fout

0

Wat Autointernationaal.nl in 2014 al meldde, blijkt waar de zijn: Volkswagen importeur Pon is bij de aanbestedingsopdracht voor nieuwe politieauto’s zwaar over de schreef gegaan. Personeel van het bedrijf zou in het contact met overheidsambtenaren zich bezig hebben gehouden met ‘omkooppraktijken’. Pon stuurt nu aan op een schikking.

Pon zou ambtenaren bij politie en defensie hebben gefêteerd met mooie cadeautjes en snoepreisjes, in de hoop daarmee een dikke order voor politie en legervoertuigen binnen te slepen. Dat leek te werken: de criteria voor autofabrikanten om in te kunnen schrijven voor de overheidstender, waren dermate specifiek, dat alleen Volkswagen aan de voorwaarden kon voldoen. Wat een toeval.

De malversaties van Pon stammen uit de periode 2001-2010. Personeel van de importeur wordt verdacht van het onrechtmatig beïnvloeden van overheidstenders. Het betreft zowel de aanschaf van voertuigen door politie als defensie. Omdat het gedrag van de Volkswagen importeur het daglicht niet kan verdragen, komt er een schikking. Die is door het Openbaar Ministerie bepaald op 12 miljoen euro.

Volgens het Openbaar Ministerie ligt het wederrechtelijk verkregen voordeel op 6 miljoen euro. Dat bedrag is bij wijze van boetedoening verdubbeld tot 12 miljoen euro. Pon zou onder andere een Audi A5 goedkoop ter lease hebben aangeboden. Ook zouden er exemplaren van de Audi A6 tegen gunstige bedragen aan ambtenaren zijn verkocht. Ook zou een ambtenaar op kosten van Pon naar onder andere Griekenland, Finland, Rusland en IJsland zijn gegaan. Een andere ambtenaar werd tussen 2001 en 2005 meerdaagse cruises over de Middellandse Zee aangeboden.

Pon nog Justitie zegt belang te hebben bij een rechtszaak. Een definitieve uitspraak laat dan jaren op zich wachten en Volkswagen heeft momenteel zijn buik vol van negatieve publiciteit. Omdat er een reële kans op veroordeling is, maakt de importeur 12 miljoen over. Daarmee moet voor beide partijen de kous af zijn. Pon wacht dus liever de uitkomsten van een onderzoek door het Openbaar Ministerie niet af, voelt nattigheid en trekt zijn knip.

Ook de 8 betrokken personeelsleden van Pon, die inmiddels niet meer werkzaam zijn bij de importeur, zijn akkoord gegaan met een schikking met het Openbaar Ministerie. Eerder besloot de politie al de aanbestedingsmethodiek voor het nieuwe contract drastisch te wijzigen.

Eind goed, al goed dus. Al blijft het betreurenswaardig dat het ethisch besef van de importeur van Nederlands populairste automerk ‘dubieus’ is. Immers, Pon is puur om strategische redenen akkoord gegaan met de schikking: de kansen op meer negatieve publiciteit én een veroordeling waren te groot. De Volkswagen importeur had ook ruiterlijk kunnen erkennen dat zij de Nederlandse samenleving allesbehalve een dienst heeft bewezen. En dat de belastingbetaler de dupe was van de malafide praktijken.

Reageren is niet mogelijk.