Gemor over reorganisatieplan Volkswagen

0

“De hele autowereld staat voor een fundamentele omslag: de transformatie van de verbrandingsmotor naar elektrische mobiliteit en nieuwe concepten voor mobiliteitsdiensten die grote uitdagingen vormen voor alle autofabrikanten. Met haar strategie wil de Volkswagen Groep zich positioneren als de leidende partij op het gebied van elektrische auto’s, met tegen 2025 maar liefst 30 volledig emissieloze modellen”.

Met die woorden onderstreept Matthias Müller, bestuursvoorzitter van het Volkswagen concern, zijn geloof in de toekomst van VW als fabrikant van elektrische auto’s. Die strategie krijgt nu vorm door forse investeringen. Om daarvoor geld vrij te maken, zal de Volkswagen Groep dit jaar 1 miljard euro minder in ‘niet product gerelateerde’ projecten steken. “Tegelijk gaan we ook hard door met digitale connectiviteit en nieuwe diensten, waar wij ook de noodzakelijke financiering voor uittrekken”.

mullervolkswagena

Müller hield zijn betoog bij de perstoelichting over de ingrijpende herstructurering van Volkswagen die vorige week definitief groen licht heeft gekregen. Zoals eerder gemeld vervallen er wereldwijd 30.000 arbeidsplaatsen, waarvan 23.000 in Duitsland. Dat banenverlies wordt over een aantal jaren uitgesmeerd en zal niet gepaard gaan met gedwongen ontslagen, zo heeft Volkswagen de vakbonden moeten beloven. De personeelsinkrimping moet over 4 jaar 3,7 miljard euro aan besparingen opleveren, waarvan 3 miljard euro in Duitsland. Daarmee moet het kwakkelende merk Volkswagen de weg naar duurzame en winstgevende groei hervinden.

De Duitse fabrieken van Volkswagen zullen steeds meer omschakelen naar onderdelen, motoren en dergelijke voor elektrische auto’s, wat alles bij elkaar tot 9.000 nieuwe banen moet leiden. Verder heeft Volkswagen zelf de productieorder voor de grote SUV van Seat ingepikt, die boven de Ateca in het gamma moet komen. Daarmee kunnen ook nieuwe banen worden gecreëerd, maar de Spaanse dochter wordt zo een buffer ontzegd als bijvoorbeeld de vraag naar de Leon als gevolg van de opmars van elektrische auto’s gaat dalen.

porschewolfganga

De plannen lijken elders in het concern tot onrust te leiden. Wolfgang Porsche, de woordvoerder van de families Piëch en Porsche die nog steeds een meerderheidsbelang in Volkswagen bezitten, heeft de plannen weliswaar gesteund maar alleen met de mededeling “dat we allemaal wel weten dat er wat moest gebeuren”. Porsche zei dat desgevraagd terwijl hij bij de WEC autorace van Bahrein was.

Die opmerking viel verkeerd bij Bernd Osterloh, de machtige baas van de ondernemingsraad. Hij eist meer steun: “Van de families hebben de betrokkenen tot nu toe weinig steun ondervonden bij het aanpakken van de misstanden. Zij kunnen wel wat meer bereidheid tot verandering laten blijken. Misschien kan mijnheer Porsche beter concreet helpen om de nieuwe strategie uit te stippelen, dat heeft meer nut dan een autorace in Bahrein bijwonen”.

osterloha

Reageren is niet mogelijk.