Volkswagen topman had getuigenverklaringen

0

Begin dit jaar is bij huiszoeking in de woning van Martin Winterkorn, de voormalige bestuursvoorzitter van Volkswagen, een deel van de getuigenverklaringen van een hooggeplaatste manager bij het bedrijf over het dieselschandaal gevonden. Het is onduidelijk hoe Winterkorn aan de documenten is gekomen. Een woordvoerder van de Duitse openbare aanklager laat weten dat zelfs getuigen in principe geen afschrift ontvangen van hun eigen getuigenverklaring.

Advocaten van Volkswagen zouden vandaag met hun collega’s van Winterkorn een ontmoeting hebben gehad op de luchthaven van Frankfurt. In die ontmoeting, die tweeëneenhalf uur duurder, zouden de advocaten van Volkswagen alle steun hebben toegezegd aan hun collega’s van Winterkorn. De autofabrikant heeft in de Verenigde Staten een schuldbekentenis afgelegd, maar stelt zich in Duitsland op het standpunt geen bedrog te hebben gepleegd.

Winterkorn trad in september 2015 af, kort na de onthulling van het dieselschandaal. Hij wil tot nu toe niets kwijt over wanneer hij intern precies op de hoogte werd gebracht van de emissiefraude. Tijdens een hoorzitting in het Duitse parlement in januari zei hij nog dat hij het onbegrijpelijk vond dat hij niet eerder op de hoogte was gebracht, implicerend dat hij pas heel laat wist over het dieselschandaal.

De Duitse openbaar aanklager vermoedt dat de ex-topman veel eerder op de hoogte was van het emissieschandaal dan hij zelf altijd heeft beweerd. Er zijn “toereikende echte aanknopingspunten” voor de verdenking dat de oud CEO eerder op de hoogte was dan september 2015, aldus de Duitse officier van justitie eerder dit jaar. Dat er nu getuigenverklaringen in de woning van Winterkorn zijn gevonden, staaft het vermoeden dat hij zijn handen niet in onschuld kan wassen.

Comments are closed.