Volvo XC60 bereikt mijlpaal

0

Bij Volvo in Gent is het miljoenste exemplaar van de XC60 van de band gelopen. Het gaat om een D4 dieseluitvoering in het kleur Magic Blue. De auto is bestemd voor de Zweedse markt. Om deze mijlpaal te vieren, krijgen alle medewerkers van Volvo Car Gent een fruittaartje aangeboden tijdens de teammeeting.

De XC60 werd gelanceerd in 2008 en is één van de meest succesvolle modellen uit de recente Volvo geschiedenis. Sinds 2015 is hij de best verkochte medium formaat SUV in Europa. De Volvo fabriek in Gent bouwt sinds zijn lancering de XC60. In het Chinese Chengdu begon men in 2014 met de bouwen van dit model voor de Chinese markt. Ook Volvo Car Manufacturing Malaysia bouwt de XC60. Volvo Gent spant qua productie de kroon met 903.800 exemplaren van het succesmodel. De Chinese fabriek volgt op afstand met 92.800 exemplaren in en de Maleisische fabriek zag tot nu toe 3.400 stuks van de SUV het levenslicht. Samen zorgen voor een totaal productiecijfer van 1 miljoen.


De verkoop van de XC60 (Volvo’s best verkochte model) steeg jaar na jaar. In maart van dit jaar stond de SUV nog altijd op nummer één met 18.420 verkochte eenheden, bijna 2.000 stuks meer dan het jaar voordien. Van een afvlakkende verkoopcurve, wat gebruikelijk is voor auto’s die grijze slapen beginnen te krijgen, is bij de XC60 dus geen sprake.

2016 was het laatste volledige verkoopjaar voor de huidige generatie XC60. Toen werden er ruim 161.000 exemplaren van verkocht, een record. Ter vergelijking : in het opstartjaar 2008 (en ook financieel crisisjaar, toen de autoverkoop wereldwijd zwaar leed onder de recessie) gingen er bijna, of beter amper, 7.000 stuks over de toonbank. Maar al gauw bleek dat het model een schot in de roos was. In 2012 doorbrak de Volvo XC60 de grens van 100.000 verkochte exemplaren.

Vorige maand, op de autosalon van Genève, onthulde Volvo de tweede generatie XC60. Die zal worden gebouwd in Torslanda op het nieuwe SPA platform van de S90/V90 en de XC90. Het huidig model blijft in productie tot na de zomervakantie, en de vraag ernaar blijft nog altijd erg hoog. “De XC60 was een groot succes voor Volvo Cars Gent”, aldus fabrieksmanager Eric Van Landeghem. “Binnenkort worden wij als merk ook actief in het segment van de compacte premium SUV modellen wanneer wij de XC40 lanceren. Ik ben ervan overtuigd dat die een even groot succes gaat worden als de XC60”.

 

Reageren is niet mogelijk.