Volkswagen: meten met 2 maten

0

In het omkoopschandaal over de aanbesteding van politie en defensieauto’s, waarbij Volkswagen Groep importeur een cruciale rolt vervult, wordt sterk met 2 maten gemeten.

Tegen lagere ambtenaren is in deze zaak strafrechtelijke vervolging ingesteld en ook zijn er mensen ontslagen. Maar het Openbaar Ministerie heeft aanwijzingen voor strafbaar handelen door minister Kamp niet uitgezocht, zo blijkt uit het strafdossier. Zo werd defensieambtenaar Gerard Lensvelt 3 jaar geleden ontslagen. Hij moet over 2 weken samen met 5 anderen voor de rechter verschijnen voor corruptie. Hij kocht via een dealer van autobedrijf Pon een auto voor 35.000 euro en kreeg daar 236 euro korting op. Uit het strafdossier blijkt dat toenmalig minister Kamp van Defensie minstens zo veel privé voordeel van Pon heeft gekregen. Maar Kamp, die nu minister van Economische Zaken is, is nooit door het OM gehoord als getuige, laat staan als verdachte.


Pon heeft tussen 2001 en 2012 ambtenaren gefêteerd om lucratieve opdrachten binnen te halen. De giften varieerden van gratis winterbanden en korting op onderhoud tot buitenlandse reizen. Het leverde Pon lucratieve contracten van zo’n half miljard euro op voor de wagenparken van politie en defensie. De importeur van de Volkswagen Groep heeft veel geld kunnen verdienen aan de deal. Meer dan het geval zou zijn geweest bij een eerlijk verlopen aanbesteding. De kosten van het te dure wagenpark worden afgewenteld op de belastingbetaler en de Nederlandse samenleving. Pon heeft daar maling aan. De Volkswagen Groep importeur is alleen geïnteresseerd in eigen gewin.

Pon heeft strafvervolging af kunnen kopen, maar het Openbaar Ministerie vervolgt wel 4 ambtenaren van defensie en 2 politiemensen. Dat is klasse justitie. Ook daar lijkt Pon niet mee te zitten. De onethisch handelende Volkswagen Groep importeur heeft kosten wat het kost haar eigen hachje proberen te redden. Dat er daardoor met 2 maten wordt gemeten en Nederlandse burgers oneerlijk worden behandeld, interesseert haar niet. Maar Pon heeft sowieso in de fraudezaak rondom de politieauto’s laten zien de Nederlandse samenleving graag een poot uit te willen draaien als dat meer geld oplevert.

Reageren is niet mogelijk.