Volvo XC60 T8 Polestar is 421 pk sterk

0

De performancedivisie van Volvo, het binnenkort tot producent van elektrische auto’s te verzelfstandigen Polestar, heeft de XC60 T8 Twin Engine onder handen genomen. De stekkerhybride blijft zuinig, maar krijgt er toch 14 pk bij. Wie wil er nog een Porsche Macan Turbo?

De nieuwe Polestar uitvoering van de XC60 past bij de ambitie van Volvo om vanaf 2019 alleen nog maar (deels) elektrische modellen te verkopen. Ook de extra snelle uitvoering van de SUV beschikt immers over een elektromotor. Volvo wil zichzelf op deze manier een groener imago aanmeten, maar zonder dat dit ten koste gaat van sportiviteit.

Polestar gekietelde de aandrijflijn van de XC60 T8 Twin Engine, met als gevolg dat de door de performancedivisie van het Zweedse merk onder handen genomen uitvoering nu goed is voor 421 pk. De standaard stekkerhybride 407 pk. Het hogere vermogen gaat niet ten koste van de actieradius op elektriciteit: die blijft 45 kilometer. Het gemiddelde brandstofverbruik komt volgens Volvo uit op 2,1 liter per 100.

Het is evenwel de vraag of die 14 extra pk merkbaar is. Het gaat immers om een verschil van minder dan 3 procent. Het is vermoedelijk om deze reden dat Volvo en Polestar de acceleratiecijfers van de opgevoerde XC60 nog niet hebben vrijgegeven. De reguliere T8 uitvoering sprint in 5,3 seconden naar 100 km/u. Zal de Polestar versie van 5,2 tellen van weten te maken?

Een woordvoerder wil alleen verklappen dat de gaspedaalrespons, de schakeltijden en enkele andere zaken eveneens aangepakt zijn zodat het rij plezier naar een “nog hoger plan wordt getild”. Een opvallende uitspraak, want de XC60 wordt juist bekritiseerd door de pers vanwege het feit dat hij tegenvallend weinig rij plezier zou bieden.

Het is zoals gezegd de bedoeling dat Polestar in de nabije toekomst zal worden verzelfstandigd en op eigen kracht actief wordt op de markt voor elektrische auto’s. De modellen waarmee dit zal gaan gebeuren, zullen de eigen merknaam gaan dragen en voorzien worden van het eigen logo. Daarnaast blijft Polestar wel tunerpakketten ontwikkelen voor Volvo. Naast de T8 zijn ook de T6, T5, D5 en D4 versies van de XC60 geschikt voor optimalisatie.

Reageren is niet mogelijk.