Tesla: Musk kan niet tegen kritiek

0

Topman Elon Musk van Tesla heeft inspiratie opgedaan bij president Donald Trump: geef gewoon de media de schuld.

De baas van het veel geplaagde Tesla heeft duidelijk meer dan genoeg van de stroom negatief nieuws over zijn automerk. Musk vermoedt een complot en stelt daarbij onomwonden dat de media hun oor laten hangen naar de grote olie & gasbedrijven die grote adverteerders zijn (Tesla maakt zelf helemaal geen reclame voor zijn auto’s).

Toen Musk werd aangesproken op zijn complottheorie waarmee hij uit de bocht vloog, refereerde hij in zijn reactie aan de pers naar zijn grote vriend: “Elke keer als je kritiek levert op de media, dan roepen ze meteen dat je net zo doet als Trump. Waarom denk je dat hij gekozen is? Omdat niemand jullie nog gelooft. Jullie zijn elke vorm van geloofwaardigheid al lang geleden kwijt geraakt”.

Musk wil dissidente journalisten keihard aanpakken. Hiervoor heeft hij een nieuwe onderneming in gedachten, die hij ‘Pravda’ wil noemen. Dit was van 1912 tot 1991 tevens de naam van de krant van de Russische communistische partij. ‘Pravda’ betekent in dit licht bezien ietwat ironisch ‘waarheid’ in het Russisch. Draait Musk een beetje door of is er slechts sprake van een grap? Opvallend is dat eind vorig jaar de Pravda Corporation zich officieel heeft ingeschreven bij de autoriteiten van de Staat Californië. In de applicatie wordt Jared Birchall vermeld als president van het bedrijf, net als bij andere ondernemingen van Musk, zoals Neuralink en The Boring Company.

Het idee van de Pravda Corporation is dat journalisten een rating ontvangen van lezers over de waarheidsscore van alle artikelen die zij schrijven. Gedurende een langere periode resulteert dit in een gemiddeld cijfer, die een soort maatstaf moet zijn van hoe vaak een journalist/medium de keiharde waarheid opschrijft en hoe vaak hij/zij/het zich waagt aan schaamteloos fake nieuws.

De hernieuwde interesse van Musk in de Pravda Corporation volgt op een eerder genoemde stroom van negatieve berichtgeving over Tesla. Het zit de topman niet lekker dat elke crash met de Model S of Model X de voorpagina’s van internationale media haalt, in tegenstelling tot de tienduizenden ongelukken die met andere auto’s gebeuren. Ook heeft Musk het gehad met vragen over de productieproblemen bij de Model 3 en over de financiële situatie van Tesla. De grote baas is van mening dat er een verkeerd beeld wordt geschetst van zijn bedrijf.

Het is twijfelachtig of Pravda een positieve bijdrage zal leveren aan onafhankelijke, eerlijke journalistiek. Immers, het rating systeem kan makkelijk gemanipuleerd worden. Haters kunnen een journalist bijvoorbeeld continu onterecht lage waarderingscores geven. Daarnaast is het überhaupt de vraag of het nou wel een goed idee is als er nóg een miljardair zich gaat bemoeien met de vrije pers en gaat bepalen wat fake nieuws is en wat niet.

Ondertussen genereert Tesla nog meer negatieve publiciteit met het nieuws dat het bedrijf mensen op sociale media volgt. Diegenen die te kritisch zijn, kunnen een reactie van de autofabrikant verwachten. Doel is klachten op sociale media snel te onderscheppen en ze onschadelijk te maken. Tesla gaat hierin zelfs zo ver dat zij de gebruikersnamen van haar critici koppelt aan hun auto. Daarmee kan het bedrijf de identiteit achterhalen. Het is vervolgens heel eenvoudig om ‘via de lucht’ in te loggen in jouw auto en die te screenen op voor Tesla relevante informatie. Wat dat ook mag zijn.

Musk is in vele opzichten briljant en hij mag zichzelf graag vergelijken met Henry Ford. Die was in zijn tijd opvallend genoeg ook niet vrij van complottheorieën (toen moesten de Joden het ontgelden). Blijkbaar hebben ‘grote mannen’ ook steevast een donkere kant. Of is er bij Musk gewoon sprake van stress die afgereageerd moet worden en zou hij eigenlijk een weekje vakantie moeten nemen? Nog geen maand geleden werden beursanalisten afgeblaft en nu dit. Een goede CEO laat zijn producten spreken en laat zich niet verleiden tot kinderachtige uitbarstingen en het zoeken van ruzie op twitter.

Blijkbaar wordt de druk om te presteren voor Musk te hoog. Hij verkeert in een spagaat: enerzijds productiedoelen halen en anderzijds de aandeelhouders (die eindelijk wel eens positieve kwartaalcijfers willen zien) niet teleurstellen. Bij hoge prestatiedruk is integriteit vaak het eerste dat sneuvelt en wij zien dus ook bij Musk dat een kat in het nauw rare sprongen kan maken.

Reageren is niet mogelijk.