Volvo zwaait langer uit: prijsvergelijking V40 Polar

0

Met meer dan 50.000 verkochte exemplaren van de V40 en V40 Cross Country in Nederland heeft de compacte middenklasser het Zweedse merk geen windeieren gelegd. Volvo durft het zelfs aan om de huidige generatie langer in productie te houden dan oorspronkelijk gepland. Daarom komt er na de originele uitzwaaiuitvoering, Edition genaamd, nu een vervolg: de Polar.

Ondanks dat er de afgelopen jaren meer dan 50.000 exemplaren van de V40 en V40 Cross Country in Nederland over de toonbank zijn gegaan, begint de Volvo nu toch marktaandeel te verliezen. Het plan was om de nieuwe editie volgend jaar maart op de autosalon van Genève aan het publiek voor te stellen. Dit betekent dat rond deze tijd de productie van de huidige generatie beëindigd had moeten worden om de fabriek in het Belgische Gent tijd te geven om over te schakelen naar assemblage apparatuur voor de bouw van de opvolger.

Maar nu zal de nieuwe V40 pas een half jaar later debuteren. Dat komt vooral dat het oorspronkelijke ontwerpvoorstel door Volvo is afgekeurd en bij zustermerk in wording Polestar over de schutting is gegooid. Daar hoeven wij niet rouwig over te zijn, want de conceptversie van de nieuwe V40 had een (te) hoog ‘Skoda Octavia’ gehalte. De doelgroep verlangt echter een wat dynamischer gelijnd model, vandaar dat Volvo opnieuw achter de tekentafel is gekropen, met als gevolg een introductievertraging van een half jaar. Het betekent dat de Edition niet de definitieve uitzwaai uitvoering is, maar dat er een nieuwe afscheidsreeks ontwikkeld diende te worden: de Polar. Dat is in grote lijnen hetzelfde model, maar nu zijn LED koplampen en een 6-traps automaat ook standaard.


De finale uitvoering van de V40 is leverbaar in 3 uitrustingsmaken: Polar, Polar+ en Polar+ Sport. De terreinlook V40 Cross Country wordt enkel als Polar+ Luxury aangeboden. Standaard zijn altijd de Thor’s Hammer dagverlichting, LED techniek voor de koplampen, de 6-traps Geartronic automaat, half lederen meubilairbekleding, het noodremassistentie systeem City Safety, een voetgangersairbag, een regensensor, een automatisch dimmende binnenspiegel en elektrisch inklapbare buitenspiegels. De V40 kost in deze Polar uitvoering 28.495 euro.

VolvoLexusMazda
V40CT3
T2 Polar Geartronic200h2.0 SA-G 120 TS 6AT
28.495 euro29.195 euro28.690 euro

Voor 2.000 extra maakt Volvo er een Polar+ van. Die is tevens voorzien van een navigatiesysteem, parkeersensoren achter, Volvo on Call, automatische airconditioning met 2 temperatuurzones en verwarmbare voorstoelen. De prijs wordt dan dus 30.495 euro. Onder de kap zit net als bij de standaard Polar de 122 pk sterke 1,5 liter benzinemotor.

VolvoHondaVolkswagen
V40CivicGolf
T2 Polar+ Geartronic1.0 i-VTEC Elegance CVT1.5 TSI 130 Comfort DSG
30.495 euro30.240 euro30.380 euro

Een stapje hoger bevindt zich de Polar+ Sport die naast meer vermogen (152 pk; T3 genaamd) ook het dynamischere R-Design uiterlijk heeft. Exclusieve designkenmerken zijn de aangepaste voorbumper en grille, de Silk Metal raamomlijsting en de dubbele uitlaten achter. Het interieur wijkt af door de speciale R-Design Nubuck (textiel) bekleding en hemelbekleding in Offblack. Deze V40 is als enige leverbaar uitvoering ook leverbaar met de 150 pk sterke D3 dieselmotor. De Polar+ Sport heeft een prijskaartje van 31.995 euro, of 36.495 euro indien je de D3 dieselversie wil.

VolvoAlfa RomeoDS
V40Giulietta4
T3 Polar+ Sport GeartronicMultiAir 170 TCT Super1.6 THP 165 EAT6 Chic
31.995 euro31.550 euro31.430 euro
VolvoAudiMercedes-Benz
V40A3 Sportback SportA-klasse
D3 Polar+ Sport Geartronic1.6 TDI S-tronic180d 7G-DCT
36.995 euro37.175 euro36.818 euro

Net de Cross Country Polar+ Luxury (alleen leverbaar als T3) is de Sport standaard voorzien van een DAB+ digitale radio, een geluidsinstallatie van Harman Kardon, privacy glas, sleutelloze toegang in combinatie met een startknop, een panoramadak, parkeersensoren vóór en een achteruit parkeer camera. Specifieke kenmerken zijn bodem beschermplaten vóór & achter, dakrails, een andere voorbumper, een afwijkende grille, zwarte kunststof delen aan de onderzijde, een verhoogde wielophanging en Glossy Black afwerking van zowel de spiegelkappen als de raamomlijsting. De V40 Cross Country Polar+ Luxury kost 32.995 euro.

VolvoSubaruVolkswagen
V40 Cross CountryXV AWD
T-Roc
T3 Polar+ Luxury Geartronic1.6i Comfort Lineairtr.1.5 TSI 150 Style DSG
32.995 euro33.899 euro32.131 euro

De Polar versies zijn per direct te bestellen. Volgens Volvo kan het voordeel oplopen tot liefst ruim 11.000 euro.

Reageren is niet mogelijk.