Tesla vindt rechterhand voor Elon Musk

0

De grootste institutionele aandeelhouder van Tesla heeft gesproken met beurswaakhond SEC. Volgens deze belegger heeft Elon Musk “psychische en praktische hulp” nodig.

Het gaat om het Scottish Mortgage Investment Trust. De beheerder van dat fonds, James Anderson, zegt dat hij tegen de beurswaakhond zijn zorgen over de topman van Tesla heeft geuit. “Hij heeft hulp nodig en dan bedoel ik zowel psychisch als praktisch”. Anderson zegt dat hij ook 2 keer met Musk zelf heeft gesproken. Toen zou hij hebben aangedrongen op een extra directeur. De SEC zou hem gevraagd hebben naar het beruchte ‘funding secured’ bericht van de Tesla topman. De fondsbeheerder denkt dat de SEC een rondgang langs andere aandeelhouders aan het maken is voor haar onderzoek.

Inmiddels lijkt de rechterhand die Musk moet gaat te ontlasten, gevonden te zijn. Het is Jerome Guillen, een Franse ingenieur met een arbeidsverleden bij Daimler Trucks. Hij is al enkele jaren werkzaam voor Tesla, waar hij de afgelopen 2 jaar het Model S programma overzag. Nu is hij gepromoveerd tot president van de gehele personenautodivisie van het merk, zo meldt Musk.

De Tesla baas maakt werkweken van 120 uur, heeft met de Model 3 een gigantisch dossier op zijn bord en moet daarnaast ook nog even SpaceX, The Boring Company en (in mindere mate) SolarCity managen. En opdraven in uren durende podcasts en youtube video’s. Kortom: Musk heeft iemand nodig die taken van hem overneemt opdat hij ook eens een uurtje langer kan pitten en waardoor hij wat minder roofbouw op het eigen lijf hoeft te plegen.

Ook benoemde Tesla een nieuwe directeur personeelszaken, nadat de vorige topmanager Gabrielle Toledano niet terugkeerde na een maand verlof. Er is ook een opvolger voor Sarah O’Brien, de vice-president communicatie. Zij was sinds september 2016 belast met de PR van Tesla. Voor die tijd werkte ze onder meer bij Apple. Dat was na haar studie muziek en entertainment management. Eén van haar voorgangers hield het slechts een paar maanden vol, maar O’Brien heeft kans gezien onder de communicatiegekke Musk toch nog 2 volle jaren bij Tesla te blijven. De rol van de relatief kleine PR afdeling is veel belangrijker dan bij andere grote autofabrikanten omdat het bedrijf maar weinig geld uitgeeft aan marketing en reclame. Tesla moet het vooral hebben van ‘exposure’ in en buiten de media. O’Briens vertrek zou niets te maken hebben met de opzienbarende tweets of andere uitingen van Musk, maar zou al maanden in de lucht gehangen hebben. Dat heeft een (andere) woordvoerder van Tesla verklaard. Haar directe ondergeschikte, Dave Arnold, neemt de verantwoordelijkheid voor de communicatie bij Tesla van haar over en is gepromoveerd tot vice-president. Wat O’Brien zelf gaat doen is niet bekend gemaakt. De personele wijzigingen vielen in goed aarde bij beleggers.

Toch is nog niet iedereen die er de afgelopen tijd de brui aan gegeven heeft bij Tesla vervangen. De chef Accounting, Dave Morton, had er al na een maand genoeg van. Morton begon precies op de dag voordat Musk zelf berichtte dat hij Tesla van de beurs wilde halen. Die mededeling trok hij 2,5 week later weer in, maar toen was er al veel kwaad geschied. Morton stelt dat hij niet langer kan werken voor een bedrijf dat mede door al dat getwitter en gedrag van de topman zo sterk in de schijnwerpers staat. Eerder deze zomer stapten ook hoofdingenieur Doug Field bij Tesla op.

Musk is een man met 2 gezichten. Al op jonge leeftijd stond hij aan de wieg van succesvolle starten de ondernemingen. In de jaren negentig verwierf de Zuid-Afrikaanse ondernemer veel aanzien in Silicon Valley. Op zakelijk gebied is hij dus een enorm succesvolle man, maar van mediatraining heeft Musk nog nooit gehoord. Maar hij is niet de enige CEO met de nodige eigenaardigheden. Denk aan Steve Jobs van Apple met zijn zwarte truien, spijkerbroeken en harde manier van leiding geven. Zijn opvolger Tim Cook doet het zakelijk gezien prima, maar is een veel minder prominent figuur. Musk heeft het afgelopen jaar praktisch de klok rond gewerkt, miste bijna de bruiloft van zijn eigen broer in Spanje en vertrok meteen na de ceremonie weer om verder te werken aan de Model 3. Hij heeft sinds 2001 niet langer dan een week vakantie heeft genomen (toen hij geveld was door malaria). Volgens 2 bronnen dichtbij de Raad van Bestuur zit Musk ook flink aan de Ambien, een slaapmiddel. Dat staat ook niet garant voor een heel gezonde leefstijl. Dat geldt ook voor zijn crack gebruik.

Inmiddels is Musk alweer 10 jaar de baas van Tesla. Dat zijn geen makkelijke jaren geweest. De vraag is zelfs of hij er nog 10 jaar aan kan vastplakken. Wat diverse Tesla medewerkers betreft mag de ondernemer een stap terugdoen in het belang van de toekomst van het bedrijf. Een senior manager bij Tesla is naar de media gestapt om duidelijk te maken dat Musk moet aftreden als CEO. In een open brief deelt de anonieme medewerker zijn zorgen over de autofabrikant. De immoraliteit van Musk wordt onder meer genoemd als zorgpunt. Af en toe komt het door zijn hoge werkdruk tot rare uitspattingen, zoals bij de presentatie van de eerste kwartaalcijfers over 2018, waarbij analisten werden geschoffeerd, en rondom de redding van de Thaise jongetjes, waarin een duiker zeer ongefundeerd als ‘pedofiel’ werd weggezet. Of de baas van Tesla gehoor gaat geven aan de kritiek is nog maar de vraag. Nog niet zo gek lang geleden werd duidelijk dat geen haar op het hoofd van Musk er aan denkt om zijn dubbele bestuursrol op te geven. Maar even later zei hij in een interview: “Als jij iemand kent die dit beter kan doen, laat het me vooral weten. Ze mogen de baan hebben. Is er iemand die het beter kan? Ze mogen de teugels direct van me overnemen”.

De Amerikaanse beurswaakhond SEC verdenkt Tesla en dan vooral Musk er overigens van te hebben gelogen over de voorspelde productiecijfers van de Model 3. Aanvankelijk zouden in 2017 liefst 200.000 exemplaren van deze instapper worden gemaakt. Dat cijfer werd later teruggeschroefd naar 20.000 en in werkelijkheid waren het er 2.700. En dan is er nog een voormalige Tesla werknemer die een klacht heeft ingediend tegen het bedrijf. Deze persoon verklaarde dat het personeel bespioneerd wordt door hun telefoons en laptops te hacken. En hij gaat nog verder: Tesla zou voor de aandeelhouders hebben verzwegen dat voor 37 miljoen dollar aan koper zou zijn gestolen uit de zogeheten Gigafactory.

Comments are closed.