Volkswagen omarmt 2-richtingen laden

0

Vanaf volgend jaar zullen alle op het zogeheten MEB platform gebaseerde elektrische auto’s van de Volkswagen Groep de mogelijkheid hebben tot ‘Vehicle-to-Grid’ (V2G) laden. Daarmee kan de batterij worden gebruikt als energiebron voor het huis of voor het elektriciteitsnet als het overbelast zou raken.

In Japan is V2G al een bekende technologie. Daarbij kan de batterij van een elektrische personenwagen of stekker hybride auto gebruikt worden als noodgenerator (bijvoorbeeld). In Japan is dat een handige oplossing door de vele aardbevingen die het land voor zijn kiezen krijgt, maar ook in Europa zou deze technologie mogelijkheden kunnen bieden, bijvoorbeeld om het elektriciteitsnet te ontlasten op momenten dat er sprake is van een zeer hoge vraag naar stroom.

De Volkswagen Groep heeft daarom besloten dat alle elektrische auto’s van het concern die gebaseerd zijn op het MEB platform (Volkswagen ID.3 / ID.4, Audi Q4 e-Tron, Cupra Born, Skoda Enyaq) vanaf 2022 de mogelijkheid krijgen om bidirectioneel te laden. Indien eigenaren van een dergelijke auto voldoende stroom in de accu overhebben omdat de volledige capaciteit niet wordt gebruikt, dan zou dat reserve kunnen dienen om bijvoorbeeld tijdens verbruikspieken het huis te voorzien van elektriciteit. De elektrische auto kan ook als thuisbatterij fungeren, bijvoorbeeld door goedkoop stroom te op te slaan (bijvoorbeeld overdag van de zonnepanelen op het dak), om die energie elektriciteit s avonds aan het huis te leveren als men licht nodig heeft, aan het koken is of er een wasje gedraaid moet worden.

Er zijn al verschillende andere elektrische auto’s op de markt die een V2G functie hebben, maar die kan in Europa niet altijd geactiveerd worden. Voorbeelden zijn de Nissan Leaf, de Ioniq 5, Kia EV6, Mitsubishi Outlander PHEV en de nieuwe GMC Hummer. In 2022 volgt dus de Volkswagen Groep. “De prototypes rijden al rond en de voorbereiding zit nu in de laatste fase”, zo bevestigt Thomas Ulbrich, lid van de Raad van Bestuur en eindverantwoordelijk voor de R&D activiteit bij het autoconcern. De eerste MEB modellen zullen via een update van de nieuwe technologie worden voorzien.

 

Reageren is niet mogelijk.