Volkswagen gaat in beroep in Nederlandse sjoemel dieselzaak

0

Volkswagen tekent beroep aan tegen het vonnis van de rechtbank in Amsterdam inzake de Nederlandse diesel sjoemel zaak. In het vonnis werd geoordeeld dat het autoconcern consumenten bedroog door het modellen met manipulatiesoftware te verkopen.

Volgens de rechter hebben consumenten daarom recht op een schadevergoeding. De reden: door deze software is de auto van het Volkswagen concern (het kan ook een Audi, Seat of Skoda model betreffen) minder waard geworden. In Wolfsburg is men het echter niet eens met deze uitspraak. Daarom tekent Volkswagen beroep aan in de rechtszaak die is aangespannen door Stichting Car Claim.

De rechtbank in Amsterdam oordeelde dat gedupeerden die een nieuwe Volkswagen, Audi, Skoda of Seat kochten die voorzien was van sjoemelsoftware, recht hebben op een schadevergoeding van 3.000 euro. In het geval van een occasion gaat het om 1.500 euro. Zakelijk rijders hebben geen recht op een vergoeding, omdat het gebruik van de auto in hun geval verjaard is.

Volkswagen meent evenwel dat Nederlandse bezitters van een sjoemel diesel geen economische schade hebben geleden. “Alle voertuigen zijn veilig en geschikt voor het verkeer. Op de Nederlandse markt is geen verlies in handelswaarde opgetreden, zoals externe taxatiedeskundigen hebben bevestigd”, zo meldt Volkswagen in een verklaring.

Sinds het uitbreken van het dieselschandaal in 2015 heeft Volkswagen meer dan 32 miljard euro betaald aan boetes, aanpassingen en juridische kosten. Dat kwam onder andere omdat justitie in andere landen ook tot het oordeel kwam dat klanten financiële schade hebben geleden. Volkswagen zal niet hard kunnen maken waarom dat in het geval van Nederlandse consumenten niet het geval is. Het is voor het autoconcern dan ook waarschijnlijk vechten tegen de bierkaai.

Reageren is niet mogelijk.