Elon Musk verkoopt opnieuw aandelen Tesla

0

Tesla topman Elon Musk heeft opnieuw voor 930 miljoen dollar aan aandelen in de fabrikant van elektrische auto’s verkocht, zo blijkt uit officiële documenten. Omgerekend gaat het om zo’n 817 miljoen euro. Daarvoor verkocht Musk meer dan 934.000 aandelen. Vorige week had Musk al voor 6,9 miljard dollar aan aandelen verkocht.

De laatste aandelenverkoop hangt samen met het uitoefenen van opties door Musk. Hij kocht namelijk 2,1 miljoen aandelen voor 6,24 dollar per stuk. De slotkoers van Tesla was maandag ruim 1.013 dollar. Musk moet belasting betalen over het verschil in de uitoefeningsprijs van de opties en de marktprijs van de aandelen. Vorige week verkocht Musk ook al een flinke hoeveelheid aandelen nadat hij opties had uitgeoefend. Toen kocht hij 2,2 miljoen aandelen voor een lage prijs. Musk kreeg de opties als onderdeel van zijn beloningspakket als topman van Tesla. In die functie krijgt hij geen vast salaris, maar alleen bonussen en opties op basis van het behalen van bepaalde doelen.

Begin deze maand vroeg Musk zijn Twittervolgers of hij zijn aandelenbelang in Tesla met 10 procent terug moest brengen om zo meer belasting te kunnen betalen. Die stemden voor en Musk begon met aandelenverkopen. Vorige week verkocht hij in totaal voor zo’n 6,9 miljard dollar aan aandelen. Bij de stemming op Twitter vertelde Musk niets over zijn geplande verkopen van aandelen vanwege de opties. Die had hij al in september vastgelegd.

 

JP Morgan eist 162 miljoen dollar schadevergoeding van Tesla

JP Morgen heeft een klacht ingediend bij de federale rechtbank in New York. Daarin stelt de bank dat Tesla de voorwaarden van een overeenkomst heeft geschonden die beide partijen hebben ondertekend met betrekking tot aandelen warrants; een constructie die het mogelijk maakt om effecten voor een bepaalde datum te kopen of verkopen voor een afgesproken prijs.

De Amerikaanse bank eist een schadevergoeding van 162,2 miljoen dollar (omgerekend 143 miljoen euro) van het bedrijf van Elon Musk. De bank had in 2014 warrants gekocht van Tesla. Een warrant is een soort optie die iemand het recht geeft om voor of op een bepaalde datum effecten te kopen of te verkopen tegen een vooraf vastgestelde prijs. JP Morgan had in de overeenkomst onder andere de afspraak opgenomen dat de bank en Tesla een nieuwe prijs voor de warrants zouden overeenkomen als de aandelenkoers van Tesla zou worden beïnvloed door bijvoorbeeld een fusie of overname.

Volgens de bank gebeurde dat in 2018 toen Musk via een tweet liet weten dat hij overwoog om Tesla van de beurs te halen. JP Morgan stelt dat die mededeling de bank het recht geeft om de prijs van de warrants te wijzigen. Volgens Tesla was de bank hiermee onredelijk snel. Beide partijen hebben elkaar daarna vervolgens twee jaar niet gesproken tot de warrants in juni en juli 2021 zijn vervallen. JP Morgan en Tesla kwamen tot een beperkte schikking, maar de autobouwer weigert om het volledige bedrag te betalen, terwijl de bank beweert dat de aandelen 162,2 miljoen dollar waard zijn op basis van de koers van Tesla van destijds. Dat bedrag eist de bank nu als schadevergoeding.

De tweet van Musk, de rijkste persoon ter wereld, was in 2018 overigens ook aanleiding voor beurswaakhond SEC om Musk op het mapje te roepen. Na een schikking met SEC trad Musk later dat terug als bestuursvoorzitter van zijn bedrijf. Hij bleef wel CEO van Tesla.

 

Musk neemt Bernie Sanders op de korrel

Musk heeft in een reeks tweets de Amerikaanse senator Bernie Sanders op de korrel genomen. De 80-jarige Sanders, die in 2016 en 2020 een gooi deed naar de Democratische presidentsnominatie, twitterde zaterdag dat “we moeten eisen dat superrijken hun eerlijke deel betalen”. Hij noemde Musk niet bij naam, maar dat weerhield die er niet van om Sanders onmiddellijk van antwoord te ­dienen. “Ik vergeet steeds dat jij nog leeft”, klonk het, gevolgd door: “Wil je dat ik nog meer aandelen ­verkoop, Bernie? Je hoeft het maar te zeggen”.

Musk verkocht onlangs voor meer dan 6,9 miljard dollar aandelen van zijn bedrijf, waarna het aandeel van Tesla een duik maakte van 15 procent. De verkoop vond plaats nadat de Tesla baas zijn volgers op Twitter had ­gevraagd of hij al dan niet 10 procent van zijn aandelen in de autobouwer moest verkopen. Eerder waren de Democraten in de Verenigde Staten met een voorstel gekomen om onder meer aandelen van miljardairs zwaarder te belasten.

Maandag verloor het aandeel van Tesla nog meer terrein op de Amerikaanse beurs. Na de middag stond het ruim 4,3 procent lager. De waarde van het bedrijf zakte daarmee onder de 1.000 miljard dollar. Die mijlpaal werd nog maar een maand geleden bereikt.

 

VN legt plan van 6,6 miljard dollar voor aan Musk 

“Als Wereldvoedselprogramma (WFP) exact kan beschrijven in dit Twitter bericht hoe 6 miljard dollar wereldhonger kan oplossen, dan verkoop ik nu Tesla aandelen om dat te doen”, schreef Musk zo’n 2 weken geleden op Twitter. De baas van Tesla reageerde op een nieuwsartikel van CNN waarin stond dat Elon Musk met 2 procent van zijn rijkdom wereldhonger kon oplossen. De grote baas van WFP, David Beasley, laat de kans niet liggen. WFP, wat onderdeel is van de Verenigde Naties, heeft nu een plan uitgewerkt en voorgelegd aan Elon.

“Deze hongercrisis is urgent, ongekend EN vermijdbaar, Elon Musk. Je vroeg een duidelijk plan en transparante boekhouding. Hier is het! We zijn klaar om met je te praten – en met iedereen die serieus is over het redden van levens. De vraag is 6,6 miljard dollar om hongersnood in 2022 te voorkomen”, zegt Beasley op Twitter. In het plan met de naam “een eenmalige oproep aan miljardairs” staat hoe ze de miljarden willen uitgeven.

Meer dan de helft gaat bijvoorbeeld naar eten en het bezorgen van voedsel. Thuisbezorgd is inderdaad ook vrij duur. In totaal moeten er 42 miljoen mensen geholpen worden in 43 landen. Hoewel Musk in de tussentijd wel al op andere zaken gereageerd heeft, is er nog geen reactie op het verzoek van Beasley. We zijn benieuwd of Musk echt de miljarden zal doneren aan de VN én of andere miljardairs vriendjes zullen volgen. Belangrijk om te weten: Musk wordt geschat op een vermogen van ruim 280 miljard dollar. Hij kan het dus zeker wel missen.

Reageren is niet mogelijk.