Musk verkoopt voor 5 miljard dollar aan Tesla aandelen

0

Elon Musk heeft aandelen Tesla ter waarde van ongeveer 5 miljard dollar (4,3 miljoen euro) verkocht. Dat deed hij nadat hij zijn volgers op Twitter had gevraagd of hij 10 procent van zijn belang in de autofabrikant moest verkopen.

Van de 3,5 miljoen Twittergebruikers die een stem uitbrachten, vond 57,9 procent dat Musk 10 procent van zijn aandelen in Tesla van de hand moest doen. Het aandeel van de autofabrikant verloor daardoor 50 miljard dollar aan waarde op de beurs. Daarna steeg het aandeel weer met 4,3 procent.

Musk zou 934.000 aandelen hebben verkocht met een waarde van 1,1 miljard dollar. De opbrengt zou hij gaan gebruiken “om te voldoen aan mijn belastingverplichtingen”. De verkoop van 3,6 miljoen aandelen, met een waarde van ongeveer 3,88 miljard dollar, vond later deze week plaats. Het is de eerste keer sinds 2016 dat Musk, de rijkste man op aarde, een deel van zijn belang in Tesla verkoopt.

Mark Zuckerberg kreeg vorig jaar een symbolisch jaarsalaris van 1 euro. Amazon eigenaar Jeff Bezos verdiende vorig jaar genoeg om zich als ‘Joe Average’ te kunnen kwalificeren. Elon Musk kreeg een loonstrookje met precies 0 euro. Dat klinkt allemaal heel bescheiden van deze grote bazen, alsof ze vinden dat zij al genoeg geld verdiend hebben, maar in werkelijkheid is het een manier om een belastingaanslag te ontwijken. Over salaris moeten de Amerikanen namelijk een hoop belasting betalen, maar over andere vormen van compensatie een stuk minder. In werkelijkheid verdienen ze jaarlijks gewoon miljoenen dollars.

Dat de rijksten der aarde allerlei maniertjes hebben om geen belasting te hoeven betalen, dat zit bij een hoop mensen niet lekker. Ook willen de Democraten in de Verenigde Staten aandelen zwaarder gaan belasten; een boodschap die bij Elon Musk duidelijk binnenkwam. Daarom plaatste hij een poll op Twitter met het bericht: “Er is de laatste tijd veel ophef over niet-gerealiseerde winsten die een middel zouden zijn om belasting te ontwijken, dus ik stel voor om 10 procent van mijn Tesla aandelen te verkopen. Steun jij dit plan?” Het merendeel van de Twitter gebruikers vond dus dat Musk een portie van zijn aandelen moest verkopen.

“Let op, ik heb geen salaris en kom niet in aanmerking voor bonussen. Ik heb alleen aandelen en dus is de enige manier voor mij om mijn belastingaanslag te betalen het verkopen van aandelen”, zo vult hij aan op Twitter. Volgens analisten is het totale aandelenbezit van Musk momenteel net geen 300 miljard euro waard. Dat is inclusief zijn belang in andere ondernemingen. Na de verkooptransactie houdt Musk meer dan 166 miljoen aandelen in Tesla over.

 

Apple stelt wederom ex-topman Tesla aan

Apple heeft weer een voormalige hooggeplaatste ingenieur van Tesla aangenomen. Het gaat om Christopher Moore, ex-hoofd softwareontwikkeling voor zelfrijdende auto’s bij Tesla. Dat hij nu bij Apple aan de slag gaat, heeft alles te maken met de ambitie van dit bedrijf om in 2025 een eigen elektrische auto op de markt te brengen. Die zou grotendeels zelfstandig moeten kunnen rijden. Moore gaat bij Apple rapporteren aan Stuart Bowers, een andere voormalige Tesla manager die eind vorig jaar bij Apple in dienst kwam.

Reageren is niet mogelijk.