Volkswagen Groep verkocht vorig jaar 2 miljoen auto’s minder door chiptekort

0

De Volkswagen Groep heeft vorig jaar 2 miljoen auto’s minder verkocht dan in 2020. Oorzaak is het chiptekort, zo meldt de autofabrikant in een statement.

Het probleem was al bekend, maar blijkt groter dan verwacht. De Volkswagen Groep waarschuwt daarbij dat aanhoudende knelpunten in de bevoorrading, hoge grondstofprijzen en het conflict tussen Rusland en Oekraïne ook de groei in 2022 kunnen schaden. Het autoconcern gaat er daarnaast van uit dat het probleem van sterk fluctuerende grondstoffenprijzen nog tot 2026 zal aanhouden.

De CEO van de Volkswagen Groep, Herbert Diess, zei op de jaarlijkse persconferentie dat de situatie in Oekraïne het probleem verergerd. Zo zijn de prijzen voor nikkel en palladium gestegen. De Volkswagen Groep heeft een fabriek in Kaluga, evenals verkoopkantoren en financieringsmaatschappijen in Rusland. De activiteiten van die bedrijfsonderdelen zouden nadelig kunnen worden beïnvloed door de sancties tegen het land. De Volkswagen Groep heeft geen dochterondernemingen of aandeleninvesteringen in Oekraïne.

Volkswagen gaat de productie van auto’s naar fabrieken buiten Europa verplaatsen. Reden zijn de nieuwe leveringsproblemen als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Volkswagen heeft de productie in een aantal fabrieken in Duitsland stil moeten leggen omdat toeleveranciers in de door Rusland aangevallen natie geen kabelbomen kunnen leveren. Tot nu toe is om die reden de productie van rond de 100.000 auto’s al verschoven naar de Amerika’s en China.

“ls dit langer duurt, dan zullen we echt moeten denken over aanvullende investeringen in de Verenigde Staten en elders in de wereld”, aldus Diess gezegd. Hij vindt het nog te vroeg om grote beslissingen te nemen. “De specifieke gevolgen van de oorlog kunnen wij op dit moment nog niet beoordelen”. Binnen de Volkswagen organisatie is inmiddels een actiecomité van 150 mensen bij elkaar gebracht om te zoeken naar alternatieve leveranciers.

Diess heeft al eerder de vrees uitgesproken dat een langduriger oorlog ernstigere gevolgen zal hebben voor de wereldeconomie dan de coronapandemie. Vanwege de onzekerheden is de Volkswagen Groep ook uiterst voorzichtig in de voorspellingen voor het lopende jaar. “Het risico bestaat dat de laatste ontwikkelingen in de oorlog in Oekraïne negatieve gevolgen hebben voor ons bedrijf. Dat kan ook komen door problemen in de leveringsketen. Op dit moment is nog niet in te schatten wat de specifieke gevolgen zullen zijn”, aldus Diess.

Reageren is niet mogelijk.