BMW hotemetoot doet vreemde uitspraak

0

Volgens de verkoopdirecteur van BMW, Pieter Nota, is het tijdperk dat Tesla de toon zet in het segment voor elektrische auto’s voorbij. Hij deed deze makkelijk onderuit te schoffelen uitspraak in het kader van de presentatie van de nieuwe 7-serie. Die debuteert in een volledig elektrische uitvoering.

De voor de hand liggende vraag diende zich dan ook al snel aan: is die zogeheten i7 variant beter dan alles wat Tesla in huis heeft. Volgens de BMW bons wel. Maar goed, dat is natuurlijk een ‘Wij van WC Eend uitspraak’. Normaal gesproken zijn autofabrikanten terughoudend om vergelijkingen te maken met bij naam genoemde concurrenten, maar de verkoopgoeroe en lid van BMW’s Raad van Bestuur durfde zich wel uit te spreken. Nota denkt dat het Tesla tijdperk spoedig voorbij zal zijn. Anders gezegd: het door Elon Musk opgerichte bedrijf is niet langer de maatstaf.

NotaBMWi7K

Nota trekt met deze uitspraak een nogal grote broek aan want BMW zal dit jaar niet meer dan 200.000 elektrische auto’s verkopen. Dat is flink minder dan de circa 930.000 stuks die Tesla vorig jaar weg wist te zetten. Dit jaar worden het er zeer waarschijnlijk meer, ondanks dat de concurrentie gestaag toeneemt. Onder andere BMW voert naar eigen zeggen de druk op Tesla op. Nota spreekt de verwachting uit dat in 2030 elke tweede BMW die verkocht wordt een elektrisch exemplaar zal zijn. Dat klinkt imponerend, maar effectief hebben wij het dan over een aantal auto’s dat niet veel groter zal zijn dan de eerder genoemde 930.000 stuks van Tesla. En in 2030 zal de Amerikaanse concurrent, als het aan Musk ligt, natuurlijk nog veel groter zijn.

Nota doet er dus verstandig zijn om niet te hoog van de toren te blazen. Zeker omdat de i4 in de meeste vergelijkingstests verslagen wordt door de Tesla Model 3. En omdat de iX volkomen overschaduwd wordt door de Mercedes-Benz EQS en Porsche Taycan uit eigen land. Of het tijdperk van Tesla voorbij is, mag heus wel voer voor discussie zijn. Daar zullen de meningen over verschillen. Maar feit is dat het tijdperk voor BMW op het gebied van elektrische auto’s nog steeds niet is begonnen.

 

Reageren is niet mogelijk.