Peugeot plaagt met de 408

0

Peugeot kondigt een nieuw model aan: de 408. Die wordt eind juni onthuld, maar het Franse automerk verspreidt nu al deze teaser.

In een kort persbericht wordt gemeld dat de 408 “een Peugeot van een nieuwe soort” gaat worden. Daarmee bedoelt de Franse autofabrikant vermoedelijk het carrosserietype. De 408 wordt namelijk een ‘SUV Coupé’ en dat is een koetswerkvorm die Peugeot momenteel nog niet in haar assortiment heeft. De carrosserie zal een stuk lager zijn dan die van de 2008, 3008 of 5008. Vandaar dat de nieuweling niet in aanmerking komt voor een typeaanduiding met 2 nullen in het midden.

Peugeot4008crossover

Peugeot gebruikt de modelnaam 408 reeds in China, maar aldaar niet voor een SUV Coupé maar voor de sedan versie van de 308. Die auto is bij ons niet verkrijgbaar aangezien wij 4-deurs uitvoeringen links laten liggen indien er geen premium logo op zit. In China zijn in het C segment sedans daarentegen razend populair. Om het internationale perspectief nog even vast te houden: Peugeot had ‘onze’ 408, de SUV Coupé dus, aanvankelijk primair ontwikkeld met het oog op een comeback op de Noord Amerikaanse markt. Dat plan is sinds het huwelijk van het Franse autoconcern met Fiat Chrysler Automobiles van tafel: ten opzichte van de merken die fusiebedrijf Stellantis aldaar reeds voert (het gaat met name om Chrysler en Dodge) zou een herlancering van Peugeot te weinig toegevoegde waarde hebben.

Daarom krijgen wij straks de 408 voorgeschoteld. De nieuwkomer zal volgens Peugeot “op originele wijze de kenmerkende codes van SUV’s combineren met een dynamisch fastback silhouet”. Daarmee bevestigen de Fransen dat het inderdaad om een SUV Coupé gaat (of om een ‘cross-over coupé; zie computertekeningen). De fabrikant voegt er aan toe dat de 408 “is bedoeld voor diegenen voor wie de auto een plezier is”. Dus daar kunnen klanten van bijvoorbeeld een 308 of 508 het mee doen … De Peugeot 408 valt qua formaat tussen de DS 4 en de Citroën C5 X in. Hij zal dus wat hoger gepositioneerd worden dan de Arkana van Renault.

Peugeot4008crossover2

Peugeot laat in het persbericht doorschemeren dat het om een stekker hybride zal gaan. Of dat de enige aandrijfoptie wordt, is nog niet duidelijk. Mogelijk wacht Peugeot met de toevoeging van extra aandrijfvarianten totdat de mild hybride versie van de 1,2 liter PureTech motor klaar is. Die gaat standaard geleverd worden met een nieuw type transmissie, namelijk een 7-traps automaat met dubbele koppeling. Het type onderstel dat Peugeot voor de 408 gaat gebruiken is in zijn huidige vorm niet geschikt voor een volledig elektrische aandrijflijn, maar daar kan in de toekomst verandering in komen. Meer info volgt eind juni, wanneer Peugeot de 408 officieel voorstelt.

 

 

Reageren is niet mogelijk.