Badge engineering is here again: de nieuwe Mitsubishi ASX

0

Wordt de auto gekielhaald door de steeds strenger wordende emissie-eisen? Nee, als fabrikanten het loodje leggen, is dat doorgaans door eigen toedoen. Een zeer effectieve gifpil is ‘badge engineering’. Dat is niet voor niets een Engels woord, want de Britten leken er in de jaren vijftig en zestig patent op te hebben. Waarom zou je nog een nieuwe Humber, MG, Riley, Singer of Wolseley ontwikkelen als je het betreffende merklogo ook gewoon op een Austin, Hillman of Morris kan plakken. Toch zou badge engineering geen exclusief Brits ‘genoegen’ blijven, want ook Alfa Romeo (Arna), Ford (Maverick), Opel (Sintra), Renault (Rambler) en Saab (9-2X, 9-4X, 9-7X) maakten zich daar schuldig aan. Doorgaans met tenenkrommend resultaat. Slechts bij uitzondering is de autoconsument bereid om een oogje toe te knijpen, als het betreffende model bovengemiddeld goed is (Audi 50 / Volkswagen Polo; Audi 80 / Volkswagen Passat; Ford Galaxy / Seat Alhambra / Volkswagen Sharan). Dan valt de verkoopschade mee. Maar door de bank genomen is er sprake van een dieptepunt op autogebied.

Recentelijk zijn het vooral de Japanners die met badge engineering denken hun vege lijf te redden. Suzuki heeft zonder dat iemand het opvalt de Swace (een Toyota Corolla Touring Sports Hybrid met eigen logo) en de A-Cross (een Toyota RAV4 Plug-in Hybrid) in de showroom staan. Mazda bezorgt zichzelf imagoschade door de Yaris onder eigen merknaam te verkopen. En nu is er dan de nieuwe Mitsubishi ASX. Dat is gewoon een Renault Captur. Tsss.

MitsubishiASXnieuw2

Natuurlijk, een half ei is beter dan een lege dop. Mitsubishi was eigenlijk van plan om haar business in Europa helemaal op te doeken, maar dat was een toch wel erg drastische stap voor een merk dat op zich een prima imago heeft. Mede onder druk van de dealers werd dat besluit teruggedraaid en werd er een manier bedacht dat zij nieuwe modellen zouden kunnen gaan verkopen zonder dat het financieel verarmde Mitsubishi dat de wereld zou kosten. Die oplossing werd gevonden bij alliantiepartner Renault. Die was bereid om haar Clio en Captur beschikbaar te stellen als basismateriaal voor een 2-tal ‘nieuwe’ Mitsubishi modellen. Er werd gehoopt op een resultaat à la de Nissan Micra. Dat is een op het oog volkomen uniek en zelfstandig model, maar met onderhuids de techniek van de (vorige generatie) Clio. Niks mis mee. Maar voor de nieuwe ASX vond Mitsubishi dat te veel moeite. Verder dan een ander logo en het bevestigen van de eigen merknaam wilde deze firma qua aanpassingen niet gaan. Wat de consument er van denkt, interesseert Mitsubishi niet. En Renault is blijkbaar ook heel diep gezonken dat zij met deze constructie akkoord is gegaan.

MitsubishiASXnieuw3

Mitsubishi heeft een lijvig persbericht geschreven waarin met theatrale woorden over de nieuwe generatie ASX wordt gesproken. Maar waarom zou je dat lezen? Hoeveel woorden Mitsubishi Motors Europe ook aan de nieuwe ASX besteedt, het is gewoon een Captur. De Japanners schrijven: “de ASX is de eerste compacte SUV binnen de Alliantie die ook leverbaar wordt met een Plug-in Hybride-aandrijflijn”. Nou, blijkbaar kent Mitsubishi haar partner erg slecht want de Captur is al jaren leverbaar met dergelijke stekker techniek.

MitsubishiASXnieuw4

Volgens Mitsubishi bouwt de nieuwe ASX voort op het succes van de vorige generatie ASX. Daarvan werden in Europa 380.000 exemplaren verkocht. Je zou denken dat dit aantal wel een zelfstandig model rechtvaardigt, of anders wel op zijn minst een eigen neuspartij of zou, maar nee hoor. Die 380.000 klanten krijgen van Mitsubishi nu de vinger. Verderop in het persbericht staat: “de nieuwe ASX is herkenbaar aan het ‘Dynamic Shield’ aan de voorzijde. Dat maakt hem zowel dynamisch als robuust”. Pardon? Wij zitten gewoon tegen een Captur front aan te kijken, beste autofabrikant! Daar veranderd zelfs het logo met de 3 diamanten niets aan. “De nieuw ontworpen ASX typeaanduiding en de fraaie Mitsubishi belettering maken de achterkant van de auto compleet”, zo schrijft de Japanse firma verder. Tja, anders zou er helemaal geen verschil met de Captur geweest zijn, hè?.

 

De nuchtere feiten

Het is moeilijk om de nieuwe ASX serieus te nemen, maar vooruit. Vanaf de lancering is het model verkrijgbaar in 6 kleuren. Een optie op rijker uitgeruste uitvoeringen is een two-tone lak, waarbij het dak zwart wordt gespoten. De bagageruimte is 332 liter groot. Wie beenruimte tijdelijk wil inruilen voor extra bagageruimte kan de achterbank helemaal naar voren schuiven. Op die manier beschikt de ASX over nog eens 69 liter extra laadruimte. Voor de verschillende uitrustingsniveaus zijn meerdere soorten stoffen en lederen bekleding beschikbaar. Dankzij climate control laat de temperatuur in de auto zich perfect regelen. Tijdens de koude wintermaanden maken stoel- en stuurverwarming het rijden extra comfortabel.

MitsubishiASXnieuw5

Het Keyless Operation System, ofwel sleutelloze toegang, maakt instappen in de nieuwe ASX nog gemakkelijker. Zodra de bestuurder de auto tot minder dan een meter genaderd is, herkent het systeem de Hands Free-kaart en worden de portieren ontgrendeld. Andersom vergrendelt de auto zodra de Hands Free kaart meer dan een meter van de auto verwijderd is. Dit systeem is standaard op alle uitvoeringen, uitgezonderd de basisversie. De centraal geplaatste Smartphone-link Display Audio (SDA) vormt de belangrijkste verbinding tussen de bestuurder, de systemen aan boord en het infotainmentsysteem. Er is keuze tussen een liggend scherm van 7 inch of een staande variant die 9,3 inch meet. Standaard is de mogelijkheid om smartphones draadloos te koppelen aan de auto (zowel Apple CarPlay® als Android Auto). Topversies krijgen daarnaast Bose Premium Audio.

Voor hogere uitrustingsniveaus is 3D-navigatie beschikbaar. Ook is er een reeks aan mogelijkheden om het infotainmentsysteem te personaliseren, van gebruikersprofielen en widgets tot de Multi-Sense-rij-instellingen. Het instrumentenpaneel laat zich eveneens aan de wensen van de bestuurder aanpassen. Er is keuze uit 3 niveaus: een analoog instrumentenpaneel met een geïntegreerd 4,2 inch scherm, een configureerbaar digitaal instrumentenpaneel met een 7 inch scherm of een volledig te personaliseren uitvoering met een 9,3 inch Digital Driver Display dat ook de instructies van de navigatie toont.

MitsubishiASXnieuw6

Met behulp van het SDA (Smartphone-link Display Audio) kan de bestuurder de optimale rijmodus kiezen. De stuurresponse, de dynamische chassiscontrole en de aandrijving zijn instelbaar. De ASX biedt 3 voorgeprogrammeerde rij modi: Eco (de standaardinstelling, gericht op een gunstig brandstofgebruik), Pure (voor alleen elektrisch rijden) en Sport (maximaal vermogen plus optimale instellingen van onderstel en besturing voor extra rijplezier). Daarnaast is er My Sense (deze modus is door de bestuurder zelf te personaliseren, van rij-instellingen tot interieurverlichting, met keuze uit 8 kleuren led verlichting).

De nieuwe ASX is uitgerust met een reeks veiligheidsvoorzieningen, waaronder voor- en zij-airbags en gordijnairbags. Veiligheidsgordels met gordelspanners en spankrachtbegrenzers, anti-whiplashhoofdsteunen en ISOFix-bevestigingspunten voor kinderstoeltjes vormen ook onderdeel van het veiligheidspakket. De voetgangersveiligheid is verbeterd dankzij het standaard Forward Collision Migitation-systeem (FCM). De motorkap, voorbumper, koplampen en het gebied rond de voorruit zijn daarnaast speciaal ontworpen om de kans op letsel bij voetgangers te verminderen. De nieuwe ASX is natuurlijk voorzien van de nieuwste actieve veiligheidssystemen (ADAS: Advanced Driver Assistance System) die de bestuurder ondersteunen en het rijden makkelijker en veiliger maken. Standaard beschikt de ASX over Forward Collision Mitigation-systeem met Pedestrian Protection, Distance Warning, Lane Departure Warning, Lane Keeping Assist, Traffic Sign Recognition, Cruise Control, parkeersensoren en een achteruitrijcamera. Op luxere uitvoeringen zijn ook Blind Spot Warning, Lane Centering Assist, Overspeed Prevention, Adaptive Cruise Control (met Stop & Go) en Automatic High Beam beschikbaar.

MitsubishiASXnieuw7

De topversies (automaat/Full Hybrid/Plug-in Hybrid) van de ASX kunnen worden geleverd met MI-PILOT (Mitsubishi Intelligent – PILOT). Dat combineert Adaptive Cruise Control (ACC met Stop & Go) met Lane Centering Assist (LCA). Afhankelijk van de via MultiSense gekozen rij-instelling reageert de Dynamic Chassis Control op bochten. Indien nodig kan elk wiel apart worden geremd zodat de auto de ingestuurde bocht op een betrouwbare manier volgt.

De nieuwe generatie ASX biedt keuze uit een reeks geavanceerde en geëlektrificeerde krachtbronnen, van superzuinig tot zeer krachtig, in lijn met de wensen van de Europese SUV-rijders. 1) 1.0 MPI-T (de basismotor in de vorm van een 3 cilinder 1,0 liter turbobenzine unit gekoppeld aan een handgeschakelde 6 versnellingsbak, 2) 1.3 DI-T (Mild Hybrid; bestemd voor rijders die op zoek zijn naar extra prestaties. De 1,3 liter benzinemotor is voorzien van directe injectie en van Mild Hybrid technologie. De startmotor/generator is verbonden met een 12 Volt lithium/ion batterij. Het systeem wint energie terug tijdens het vertragen en afremmen. Naar keuze wordt deze aandrijving geleverd met een handgeschakelde 6 versnellingsbak of een 7-traps automaat met dubbele koppeling). De nieuwe ASX generatie is de eerste Mitsubishi in Europa die geleverd wordt met een Full Hybrid aandrijflijn (HEV). De 1,6 liter motor werkt samen met 2 elektromotoren. De wielen worden aangedreven via een slimme, automatische multi-mode-transmissie die op meerdere manieren deze motoren kan laten samenwerken voor een optimaal rendement. De topversie is de ASX met een geavanceerde Plug-in Hybrid-aandrijving (PHEV). Het is een 1,6-litter benzinemotor gekoppeld aan 2 elektrische motoren en een 10,5 kWh batterij. Alle aandrijfvarianten zullen direct bij de lancering in maart 2023 beschikbaar zijn. Het aanbod van leverbare uitvoeringen kan per land verschillen.

MitsubishiASXnieuw8

Net als elke andere in Europa verkochte Mitsubishi wordt de nieuwe generatie ASX geleverd met Mitsubishi Service Commitment. Dit omvat: 5 jaar/100.000 km fabrieksgarantie; 12 jaar corrosiegarantie; 8 jaar/160 000 km garantie op aandrijfbatterij; 8 jaar/160 000 km capaciteitsgarantie op de aandrijfbatterij; 5 jaar pechhulp (Mitsubishi Assistance Package).

De nieuwe Mitsubishi ASX wordt geproduceerd in de Renault fabriek in het Spaanse Valladolid. Het zal niemand verbazen dat daar ook de Captur van de band rolt. Autointernationaal.nl condoleert de dealers met het feit dat Mitsubishi met de nieuwe ASX laat zien haar ziel verloren te hebben.

MitsubishiASXnieuw9

Reageren is niet mogelijk.