Duel der zwaargewichten: BMW i7 versus Mercedes EQS

0

BMW is niet van plan om Mercedes met de EQS, een designpareltje, alleen de markt voor elektrische limousines te laten claimen. De autofabrikant uit München heeft daarom een volledig elektrische versie van zijn nieuwe vlaggenschip, de 7-serie, gelanceerd. Die i7 staat voor de uitdaging om klanten weg te lokken bij Mercedes die met de S klasse decennialang heer en meester was in het topsegment.

BMW maakte een keuze die tegengesteld is aan die van zijn rivaal Mercedes. Terwijl laatstgenoemde naast de S-klasse (verkrijgbaar in diverse deels elektrische uitvoeringen, maar nooit volledig emissievrij) de qua design totaal andere EQS aanbiedt, is de nieuwe i7 niets meer of minder een 7-serie met enkel elektromotoren aan boord. Deze vergelijkingstest zal uitwijzen of dat een voordeel of een nadeel is.

BMWi7MercedesBenzEQSvergelijkingstest5

Inderdaad: de 7de generatie van de 7-serie zal voor het eerst worden aangeboden in een volledig elektrische variant. Sterker nog: die versie heeft bij de uitrol van de modelreeks voorrang gekregen. De uitvoeringen met een verbrandingsmotor onder de kap (waaronder oplaadbare hybride types) zijn in het introductieschema naar het tweede plan verwezen. Bij Mercedes is de strategie anders. Het sterrenmerk heeft ervoor gekozen om de ontwerpen te scheiden. De EQS is geen simpele elektrische afgeleide van de S-klasse, maar heeft zijn eigen platform en architectuur. Aan de andere kant is er maar één 7-serie. BMW heeft ervoor gekozen om de topsedan alleen in een lange/verlengde versie aan te bieden. Dit betekent dat hij zich van bumper tot bumper uitstrekt over 5,39 meter tegen 5,22 meter voor de EQS.

BMWi7MercedesBenzEQSvergelijkingstest15

Voor zijn eerste elektrische luxelimousine wilde BMW de klantenkring, bestaande uit bazen van multinationals en staatshoofden, niet opjagen. De elektrische variant is dus identiek aan zijn thermische alter ego. Hij biedt de belangrijkste ontwikkelingen zoals de verlichte XXL grille met dubbele nieren (optioneel) en lampen op 2 niveaus, die profiteren van Swarowzki kristallen projectoren; het equivalent van digitaal licht bij Mercedes.

BMWi7MercedesBenzEQSvergelijkingstest6

Bij het ontwerp van de EQS is vooral gedacht aan aerodynamica. Het algemene uiterlijk van de limousine, die eigenlijk vanwege zijn grote achterklep een liftback is, lijkt meer op een 5-deurs coupé dan op een in 3-delige carrosserie gestoken sedan zoals zijn rivaal. Specifieke velgen met deflectoren, intrekbare deurgrepen en geoptimaliseerde bumpers zorgen er voor dat de Mercedes een veel lagere luchtweerstand (een sleutelfactor bij het maximaliseren van de efficiëntie) kan bieden dan de BMW, namelijk een waarde van 0,20. De i7 staan in de boeken met 0,24.

BMWi7MercedesBenzEQSvergelijkingstest16

Aan boord bieden deze twee juwelen van de auto-industrie het beste dat vandaag op het gebied van luxe en technologie verkrijgbaar is. Als bewijs begint de ervaring buiten al, want beide Duitsers zijn uitgerust met gemotoriseerde deuren die je ontgrendelt met je smartphone.

BMWi7MercedesBenzEQSvergelijkingstest8

Vanaf het begin steelt de EQS de show met de Hyperscreen: een volledig digitaal dashboard oftewel een een trypqique van touchscreens. Ongehoord in de geschiedenis van de in serie geproduceerde auto. De bestuurder en zijn passagiers kunnen profiteren van alle functies die de EQS biedt. De bouwkwaliteit en de technologie aan boord zijn uitzonderlijk.

BMWi7MercedesBenzEQSvergelijkingstest7

Afgezien van Crystal sfeerverlichting, is het interieur van de i7 soberder. Er is geen lawine van schermen: er zitten gewoon 2 exemplaren naast elkaar. Deze nieuwe lay-out maakte het mogelijk om bijna onzichtbare ventilatieroosters te integreren in het dashboard. Qua aanzien en technologisch gehalte heeft de BMW niets te benijden van zijn concurrent uit Stuttgart.

BMWi7MercedesBenzEQSvergelijkingstest12

De beste manier om een ​​limousine te waarderen, is door op de achterbank te gaan zitten. En daar gaan de 2 concurrenten met elkaar de strijd aan, beide met geventileerde, masserende en verwarmde business seats en een individueel besturingssysteem. Een centrale tablet bij Mercedes en schermen in de handvatten bij BMW. De EQS biedt daarnaast klassieke schermen die op de hoofdsteunen zijn geplaatst, terwijl BMW innoveert met een enorm scherm, theater genaamd, dat zich vanaf het dak ontvouwt om passagiers onder te dompelen in entertainment. De televisie integreert Amazon Fire TV, waarop onder andere abonnementen zoals Netflix worden gehost.

BMWi7MercedesBenzEQSvergelijkingstest11

Rustend op een onderstel met een langere wielbasis, zou je denken dat de i7 meer beenruimte biedt dan de EQS. Dat is inderdaad het geval, maar het verschil is minder groot dan je zou denken. De EQS, die 20 centimeter korter is, optimaliseert de ruimte namelijk beter zonder in te boeten aan bagageruimte.

BMWi7MercedesBenzEQSvergelijkingstest14

Vanuit praktisch oogpunt onderscheidt de Mercedes zich dus door een betere verhouding tussen zitruimte en carrosseriegrootte. Hij biedt zeker iets minder beenruimte dan de i7, maar optimaliseert ondanks zijn 20 centimeter minder het koffervolume beter.

BMWi7MercedesBenzEQSvergelijkingstest13

De i7 is uitgerust met een onpraktisch gevormde kofferbak. Het volume bedraagt weliswaar 500 liter, maar hij heeft een compartiment onder de vloer om de oplaadkabels op te bergen. Dat zit bagage in de weg. De EQS is uitgerust met een veel handigere laadklep. Het volume is superieur met 580 liter. Kabelopslag is ook beschikbaar onder de vloer, maar zonder dat je daar bij het inladen van de bagage veel last van hebt.

BMWi7MercedesBenzEQSvergelijkingstest10

Exclusieve auto’s hebben een exclusieve prijsstelling. Je moet een bedrag van 6 cijfers investeren om te kunnen genieten van de diensten van een van deze 2 limousines. Precies 153.299 euro vraagt BMW voor de i7 xDrive60 M Sport Pro en je bent 176.245 euro kwijt als jouw voorkeur uitgaat naar de Mercedes-Benz EQS 580 4Matic AMG Line. Een verschil van afgerond 23 mille dus en dat terwijl afwerking en motorisering redelijk vergelijkbaar zijn.

BMWi7MercedesBenzEQSvergelijkingstest9

Het BMW Theatre, een gemotoriseerd scherm van 31,3 inch, kost overigens 4.900 euro extra. Bij Mercedes zijn de touchscreens achterin inbegrepen in een pakket van 5.300 euro dat daarnaast ook onder andere comfortstoelen en een verplaatsbaar tablet biedt. Ondanks een superieure standaarduitrusting in vergelijking met een i7, die regelmatig uitnodigt om in de catalogus met opties te duiken, kan de EQS het prijsverschil van 23.000 euro niet goedmaken.

BMWi7MercedesBenzEQSvergelijkingstest17

Voor dit Duitse premium duel, oftewel het auto-technische equivalent van de wedstrijd Ajax – Feyenoord, zoeken 2 qua kracht vergelijkbare versies de confrontatie. De EQS 580 4Matic beschikt over vierwielaandrijving door 2 elektromotoren. Eén exemplaar op elke as. De Mercedes claimt een vermogen van 523 pk en een gecombineerd rijbereik van 676 km op de WLTP-cyclus. De i7 xDrive60 biedt dezelfde architectuur voor een vermogen van 544 pk en een actieradius van 625 km volgens dezelfde meetmethode. Beide hebben een batterij met een grote capaciteit, namelijk een exemplaar van meer dan 100 kWh.

BMWi7MercedesBenzEQSvergelijkingstest19

BMWi7MercedesBenzEQSvergelijkingstest18

Met een batterij van bovengenoemde capaciteit kan jij, in plaats van jouw chauffeur, plannen maken om 500 km op één lading af te leggen. Om dit te doen, zal jouw ondergeschikte wel moeten spelen met de verschillende rij- en energieterugwinningsmodi. De EQS blinkt uit als het om opladen gaat. De Mercedes kan namelijk met gelijkstroom snel laden tot 200 kW. Dat is net wat eer dan de 195 kW van de de i7. Een ogenschijnlijk minimaal verschil, maar het betekent dat met de EQS in 10 minuten tijd 170 km extra actieradius kan worden bijgeladen. Beide modellen hebben ook een ingebouwde lader van 11 kW (AC), maar de EQS gaat nog een stap verder door ook een AC-lader van 22 kW aan te bieden.

BMWi7MercedesBenzEQSvergelijkingstest2

BMWi7MercedesBenzEQSvergelijkingstest3

Al rijdende maakt de Mercedes indruk met zijn levendigheid. De EQS spuwt zijn vrachtwagenkoppel (855 Nm) uit via alle 4 de wielen, wat zorgt voor een uitzonderlijke acceleratie en tractie, tot bij 210 km/u d begrenzer ingrijpt. De BMW is iets minder gewelddadig, maar zijn prestaties zijn net zo verbluffend. En ‘verbluffend’ is de juiste omschrijving gezien het gewicht van deze Duitse mastodonten. We hebben hier te maken met 2 aambeelden die ieder afgerond 2,6 à 2,7 ton in de weegschaal leggen (BMW i7 xDrive 60: 2.715 kg / Mercedes EQS 580 4Matic: 2.585 kg). Een volslagen gestoord cijfer voor een elektrische auto waarvan het gewicht de belangrijkste vijand van zijn rijbereik is. Tijdens mijn test op dezelfde route noteerde ik een gemiddelde van 20 kWh/100 km achter het stuur van de Mercedes EQS tegenover 23 kWh/100 km voor de i7. De EQS dankt zijn efficiëntie niet alleen aan zijn iets lagere gewicht (130 kg), maar zeker ook aan zijn efficiëntere aerodynamica. Spoiler alert: dit voordeel zal voor de uitslag van dit duel cruciaal blijken te zijn.

BMWi7MercedesBenzEQSvergelijkingstest20

 

BMWi7MercedesBenzEQSvergelijkingstest21

Onderdeel van het platform van deze 2 limousines is ook het beste van de techniek op het gebied van comfort, veiligheid en efficiëntie. De i7 en de EQS hebben beide adaptieve luchtvering, achterwielbesturing en een batterij aan rijhulpmiddelen, zoals de door de wetgeving op niveau 3 begrensde stuurautomaat, augmented reality-navigatie en slimme verlichting. Kortom, we hebben het hier over 2 modellen die voorop lopen op het gebied van innovatie. Een comfort duo waartussen bijna niet te kiezen is. De buitengewone demping die in beide gevallen wordt geboden door luchtvering, de uitzonderlijke akoestiek en de wegligging zijn ronduit briljant. We waarderen vooral de wendbaarheid van de sturende achterwielen. Voor een auto van ruim 5 meter is dat een geschenk uit de hemel.

 

Conclusie

Het is tijd om de winnaar aan te wijzen. Dat is enerzijds moeilijk want de i7 en de EQS geven elkaar op veel terreinen nauwelijks een duimbreed toe, maar anderzijds ook weer niet. In het tussen deze 2 Duitse elektrische limousines trekt de EQS aan het langste eind want hij is efficiënter, feller om mee te rijden en biedt een betere verhouding tussen beschikbare (bagage)ruimte en carrosserieformaat. Maar menigeeen zal van mening zijn dat zijn 23.000 euro hogere prijs hem de das om doet. Ondanks een gewicht dat een naar Oekraïne te sturen tank waardig is, blijft de i7 goed overeind in deze confrontatie met de EQS. En dat wil wat zeggen want met de S klasse wist Mercedes zijn concurrent uit München en diens 7-serie altijd royaal te overschaduwen. Dat is nu niet het geval.

BMWi7MercedesBenzEQSvergelijkingstest4

We betreden het tijdperk van de elektrische auto en dan blijkt dat in het elitaire marktsegment voor elektrische limousines de BMW tegen een fors lagere prijs eersteklas interieurkenmerken, een zeer hoog technologisch gehalte en rijkwaliteiten van hoog niveau biedt. Ja, in München heeft men een indrukwekkende inhaalslag weten te maken. De EQS mag dan in absolute zin net wat beter zijn, de i7 is feitelijk de morele winnaar van dit duel.

Reageren is niet mogelijk.