Mitsubishi wil in 2035 volledig elektrisch zijn

0

Mitsubishi wil dat in het fiscale jaar 2035 (1 april 2035 t/m 31 maart 2036) alle auto’s die het bedrijf wereldwijd verkoopt elektrische aandrijving hebben. Daarmee wil het Japanse autoconcern beter bewapend zijn in de concurrentstrijd met andere autobouwers die ook sterk inzetten op elektrisch rijden.

Het concern trekt voor de koerswending de komende 7 jaar meer dan 13 miljard dollar uit. Ook wordt flink geïnvesteerd in meer productie capaciteit voor batterijen voor elektrische auto’s. Mitsubishi introduceert de komende 5 jaar 19 nieuwe modellen. Daarvan zijn er 9 (de zogeheten xEV types) geëlektrificeerd. Dat is dus niet per definitie hetzelfde als ‘volledig elektrisch’. Er kan in dit kader ook worden gedacht aan hybride, plug-in hybride en elektrische aandrijflijnen.

Mitsubishi leek zich 2 jaar geleden terug te willen trekken van de Europese markt, maar kwam daar later op terug. Het bedrijf gaat in onze marktregio haar verkoopgeluk nu proberen met eigen versies van de Renault modellen Clio en Captur. Die onderscheiden zich vooral door een langere garantietermijn. De Mitsubishi versie van de Captur is reeds te koop en heet ASX. De Clio variant gaat Colt heten.

Mitsubishi, dat voor 34 procent in handen is van alliantiepartner Nissan, zegt te mikken op een verkoop van 1,1 miljoen auto’s per jaar in het fiscale jaar 2025/2026. “In de komende 3 jaar is er een mogelijkheid voor Mitsubishi om de overstap naar een nieuw tijdperk te maken”, aldus topman Takao Kato in een toelichting op de plannen.

Mitsubishi wil wereldwijd groeien en winstgevender worden. Dus ook in Europa. Het merk wil in Europa vooral zijn samenwerking met de andere merken (Renault en Nissan) van de alliantie waar het deel van uitmaakt verbeteren. Reken dus op de komst van meer Mitsubishi’s die hun basis met auto’s van Renault en Nissan delen.

In Japan heeft Mitsubishi samen met Nissan een elektrische kei-car geïntroduceerd. Die won de laatste editie van de lokale Auto van het Jaar verkiezing. Mitsubishi komt ook met een elektrische pick-up én met een elektrische SUV met 5 zitplaatsen. Indonesië en andere markten in Zuidoost Azië zullen worden bediend met MPV modellen.

Reageren is niet mogelijk.