Nieuwe Porsche 911 GT2 RS wordt dankzij hybride techniek meer dan 710 pk sterk

0

Porsche is van plan om de GT2 RS nieuw leven in te blazen met behulp van elektrische technologie die is ontwikkeld voor de 919 Hybrid (die voor het laatst de 24 uur van Le Mans won in 2017) en de nieuwe 963 LMDh die dit jaar op jacht is naar de overwinning.

De GT2 RS is altijd de wildste uitvoering uit de 911-reeks geweest en de laatste was met 700 pk zeker niet traag. Maar bronnen bij Porsche beweren dat de volgende editie, die in 2026 moet verschijnen, gemakkelijk de krachtigste variant tot nu toe zal zijn dankzij een geëlektrificeerde aandrijflijn die meer dan 710 pk kan produceren. Het wordt ook zeker de duurste 911 omdat de prijs in Nederland waarschijnlijk minstens 350.000 euro zal bedragen.

De bronnen bij Porsche suggereren dat de nieuwe aandrijflijn mild-hybride zal zijn in plaats van het PHEV type zoals bij de Ferrari SF90, de McLaren Artura en ook de Cayenne plus de Panamera uit Porsche’s eigen line-up, die beide worden geleverd met stekkeraansluiting. De uitgelekte informatie sluit aan bij eerdere opmerkingen van Porsche topman Oliver Blume, die zei dat wanneer de 911 een hybride variant zou krijgen, deze niet de vorm van een ‘plug-in’ zou aannemen.

Door de PHEV-route te vermijden, kan Porsche een kleiner batterijpakket plaatsen om het gewicht en de verpakkingsproblemen tot een minimum te beperken, terwijl toch wordt voldaan aan de strengere emissievoorschriften. De elektromotor zal naar verwachting in de transmissie worden geïntegreerd en de batterij zal ook achterin worden gemonteerd, wat leidt tot een 39:61 gewichtsverdeling (voor : achter). Er wordt beweerd dat Porsche heeft gekozen voor een eenvoudiger elektrisch systeem van 400 volt om gewicht te besparen en dat, hoewel de RS korte afstanden op stroom kan afleggen (net zoals Chevrolet’s nieuwe Corvette E-Ray), de focus ligt op het toevoegen van vermogen zonder dat dit al te veel extra massa betekent. Porsche zou de gewichtstoename willen beperken tot 100 kg.

Dit gewichtsdoel, de vermelde gewichtsverdeling (met de meeste massa op de achteras) en de montage van de elektromotor in de transmissie, vertellen ons allemaal dat de aanstaande GT2 RS een lay-out met achterwielaandrijving zal behouden. Dat is lange tijd een van de belangrijkste onderscheidende factoren geweest tussen hem en de Turbo waarop hij is gebaseerd. Maar hoe zit het met die andere grote onderscheidende factor, de handgeschakelde versnellingsbak, is vooralsnog onduidelijk. De laatste tijd heeft de 911 GT2 RS een dergelijke transmissie gehad, maar de Turbo niet. De beslissing om de nieuwe GT2 wel of niet alleen met een handgeschakelde versnellingsbak aan te bieden, hangt samen met geruchten of de transmissie de 250 Nm van de elektromotor plus de meer dan 750 Nm van de benzinemotor  aankan.

Porsche hoopt ongetwijfeld dat de nieuwe hybride hardware van de GT2 helpt om het Nürburgring-ronderecord voor productieauto’s op Mercedes te heroveren, wiens AMG One vorig jaar de oude GT2 RS onttroonde met een razendsnelle rondetijd van 6:35:18. Maar hybride technologie zal de komende jaren ook worden aangeboden in minder wilde versies van de 911, wat de weg vrijmaakt voor een volledig elektrische 911 in de jaren na de decenniumwisseling.

Reageren is niet mogelijk.