Prijs vergelijking vernieuwde Porsche Cayenne

0

De autotentoonstelling in Sjanghai is met name voor de Duitse premium automerken een uitstekend podium om hun nieuwste modellen te presenteren. De doelgroep woont immers deels om de hoek. Porsche zet in de Chinese havenstad de vernieuwde Cayenne in de spotlights. Kenmerken van de facelift zijn enkele uiterlijke retouches, aanpassingen aan de uitrusting, herziene motoren en een grotere accu voor de plug-in hybride versie. Daarmee kan het elektrisch rijbereik worden vergroot tot 90 kilometer.

De vernieuwde Cayenne is standaard uitgerust met Matrix koplampen. Optioneel kan de SUV worden voorzien van HD exemplaren met een 2-tal hoge definitie modules en meer dan 32.000 pixels per koplamp om het licht actief om ander verkeer heen te kunnen sturen. Daarbij kan de helderheid, afhankelijk van de rijomstandigheden, in meer dan 1.000 stapjes geregeld worden.

PorscheCayenneFacelift36

De update van de Porsche is zo op het oog dus subtiel, maar dat hebben de klanten van het merk graag. Diegenen die nu een prefacelift editie van de derde generatie Cayenne voor de deur hebben staan, rijden straks dus niet rond in een verouderd model. In het kader van het bijpunten kreeg de SUV aangepaste bumpers, een nieuwe motorkap en herwerkte koplampen die de breedte van de Porsche accentueren.

PorscheCayenneFacelift29

Aan de achterkant kreeg de vernieuwde Cayenne 3-dimensionale lichten. De achterklep werd ook herzien en kenmerkt zich voortaan door een geïntegreerde nummerplaathouder. Nieuwe carrosseriekleuren en andere velgen (van 20 tot 22 inch) maken het faceliftplaatje compleet.

PorscheCayenneFacelift21

Porsche gaat de vernieuwde Cayenne in Europa leveren in 3 uitvoeringen. Het naamloze basismodel beschikt over een 3,0 liter grote V6 turbomotor die voortaan 353 pk en 500 Nm sterk is; een winst van 13 pk en 50 Nm.

Porsche…….. BMW………… Jaguar……… Porsche……..
Cayenne X7 F-Pace Macan
xDrive40i P400 Sport GTS
146.200 euro 140.288 euro 139.892 euro 153.700 euro

De dubbel geblazen 2,9 liter V6 (de motor uit de Audi RS4) is in de Cayenne S vervangen door een 4,0 liter grote V8. Eveneens met 2 turbo’s. Dit blok is goed voor 474 pk en 600 Nm. In vergelijking met de specificaties van de oude Cayenne S betekent dit een winst van 34 pk en 50 Nm. In deze vorm kan de grootste SUV van Porsche in 4,7 seconden naar 100 km/u accelereren en een topsnelheid van 273 km/u bereiken. Daarmee is de vernieuwde Cayenne S net wat sneller dan de gesaneerde GTS versie. Die was 462 pk / 620 Nm sterk, had 4,8 seconden voor de sprintklus nodig en hield het bij 270 km/u voor gezien. Maar tegen de oude Turbo uitvoering (550 pk, 770 Nm, 286 km/u en 4,1 seconden), die eveneens het veld ruimt, is geen S kruit gewassen.

Porsche………. Audi……….. LandRover…… Maserati
Cayenne Coupé Q8 Range Rover Levante
S S P400 HSE Modena
189.100 euro 194.350 euro 186.040 euro 198.823 euro

Het dichtst in de buurt van die afgezwaaide Cayenne Turbo komt, qua vermogen, de vernieuwde Cayenne E-Hybrid uitvoering. Die heeft net als voor de facelift de 3,0 liter grote V6 als basisunit, maar een met 177 pk zo’n 40 pk sterkere elektromotor zorgt er voor dat het systeem vermogen toeneemt van 462 pk tot 470 pk. Voor de benodigde stroom is er een accu van 25,9 kWh. De betreffende capaciteit is een stuk groter dan voor de facelift (17,9 kWh), met als gevolg dat het elektrische rijbereik dus tot 90 kilometer stijgt. Het opladen van de accu kan met 11 kW. De handeling neemt dan 2,5 uur in beslag. Het laden kan bovendien met 3-fase. Dat is niet uniek voor een plug-in hybride model (bij Mercedes kan het ook), maar evengoed bijzonder.

Porsche…….. Jeep……………………. LandRover………. MercedesBenz
Cayenne Grand Cherokee Range Rover Sport GLE
E-Hybrid 4xe Summit Reserve P440e SE 350e Sport Ed.
110.000 euro 101.800 euro 111.508 euro 108.172 euro

Voor markten buiten de Europese Unie (waar geen streng emissieregime geldt) blijft Porsche de ook in Nederland verrassend populaire Turbo GT variant (meer dan 100 registraties) doorbouwen. Die is voortaan 659 pk in plaats van 640 pk sterk, maar de vermogenswinst heeft niet geleid tot een kortere sprinttijd naar 100 km/u: die blijft 3,3 seconden. Later volgen nog 2 krachtigere plug-in versies: de SE-Hybrid en de Turbo SE-Hybrid. Die krijgen waarschijnlijk dezelfde accu en elektromotor in combinatie met een dikkere benzine V6 of V8 als basisunit. Verder kunnen we rekenen op een nieuwe Cayenne GTS met V8 motor. Een comeback van de Turbo versie zonder stekker is niet gepland.

PorscheCayenneFacelift

Standaard beschikt de vernieuwde Cayenne over een stalen ophanging met Porsches Active Suspension Management (PASM) waarbij andere schokdempers met 2-kamertechnologie en gescheiden compressie / decompressie voor een beter weggedrag en meer comfort moeten zorgen. Optioneel is een herziene adaptieve luchtvering beschikbaar. Die is voorzien van 2 kamers en 2-kleppen technologie. Porsche geeft verder aan dat de verschillen tussen de rij modi Normal, Sport en Sport Plus groter zijn geworden.

PorscheCayenneFacelift4

Interieurnieuws biedt de herziene Cayenne in de vorm van de reeds van de Taycan bekende Porsche Driver Experience. Hiertoe werd het dashboard volledig herzien. Het scherm dat voor de bijrijder zit is 10,9 inch groot en de informatie die er op wordt weergegeven kan de voorpassagier zelf bepalen. Naast rijgegevens kan die persoon dankzij de touch screen functie ook het infotainmentsysteem bedienen. Heeft de bijrijder een sterke maag, dan kan hij tijdens de rit ook naar video’s of het aanbod van streamingdiensten gaan kijken. Ideaal voor lange ritten.

PorscheCayenneFacelift27

Daarbij zorgt een speciale folie er voor dat de bestuurder niet kan meekijken. Voor hem of haar is er ook de mogelijkheid om zelf te bepalen welke functies hij of zij op zijn 12,6 inch grote, gekromde display achter het stuurwiel op de 5 verschillende klokken weergegeven wil hebben. Het nieuwe sportstuur kennen we al uit de huidige 911; het bekende knopje voor de rij-modi is nu standaard.

PorscheCayenneFacelift25

 

Het nieuwste Porsche Communication Management (PCM) met 12,3 inch touchscreen vinden we op de middenconsole. De informatie die op dat display wordt weergegeven kan ook door de bestuurder worden bepaald. Staat de Cayenne stil, dan kunnen alle streamingdiensten ook op het scherm in de middenconsole worden getoond. Spotify en Apple Music maken onderdeel uit van de mogelijkheden die het infotainmentsysteem biedt. De standaarduitrusting van de Cayenne omvat voortaan ook een inductieve smartphonelader van 15 watt en een parkeerhulpsysteem met een achteruit rij camera. Als optie is een vernieuwd en verbeterd head-up display verkrijgbaar.

PorscheCayenneFacelift3

De bedieningshendel voor de automatische versnellingsbak verhuisde van de middentunnel naar het dashboard. Daardoor is er op de centrale console boven de bekerhouders extra ruimte ontstaan voor opbergvakken en voor een nieuw bedieningspaneel voor de airco. Dat is voortaan uitgevoerd in een elegant black-panel design. Daarnaast zien we een duidelijke upgrade van de materialen.

PorscheCayenneFacelift2

De Cayenne beschikt voortaan ook over een luchtbehandelingssysteem. Standaard gebruikt dat navigatiegegevens om bijvoorbeeld de ingang van een tunnel te detecteren, waarna automatisch de recirculatiefunctie wordt ingeschakeld. Optioneel is een sensor die de hoeveelheid fijnstof in de lucht meet en indien nodig deze meerdere keren gaat filteren. Een ionisator zorgt daarnaast voor het neutraliseren van zowel ziektekiemen als verontreinigende stoffen.

PorscheCayenneFacelift28

De orderboeken voor de vernieuwde, derde generatie Cayenne zijn inmiddels geopend. Dat geldt uiteraard ook voor de Coupé variant. De eerste leveringen zijn voor juli gepland. De Cayenne E-Hybrid kost minimaal 110.000 euro en wisselt als Coupé vanaf 113.200 euro van eigenaar. De niet-hybride Cayenne met 3,0 liter V6 staat voor 146.200 euro in de orderboeken (Coupé: 151.000 euro). De Cayenne S kost 182.600 euro, of 189.100 euro indien de voorkeur wordt gegeven aan de Coupé.

PorscheCayenneFacelift6

Porsche is inmiddels druk bezig met de ontwikkeling van de vierde generatie Cayenne. Die wordt volledig elektrisch en moet in 2025 of 2026 verkoop klaar zijn. De grondig herziene derde generatie Cayenne, zoals je die hier ziet, zal nog tot medio 2030 worden doorgebouwd, al zal dat eerder zijn voor klanten in Florida of Texas dan voor ons of voor Noorse SUV fans.

PorscheCayenneFacelift22

 

 

Reageren is niet mogelijk.