Autoverkopen Duitsland: Eén Opel verslaat drie VW’s

0

Ook het tweede kwartaal verwachten autofabrikanten in Duitsland af te kunnen sluiten met een plus. April is in ieder geval positief begonnen. De markt is echter nog ver verwijderd van eerdere records. In de eerste 4 maanden van 2023 werden er namelijk ‘slechts’ 8 procent meer nieuwe auto’s op kenteken gezet dan in dezelfde periode vorig jaar

De Duitse personenautomarkt groeide in april met 13 procent. Er werden 202.900 nieuwe auto’s op kenteken gezet. Daarvan waren er – 29.700 stuks puur elektrisch. De importmerken behaalden een marktaandeel van 38 procent. Reinhard Zirpel, voorzitter van de VDIK, zegt over het verkoopresultaat: “Vergeleken met vorig jaar ontwikkelen het aantal nieuwe registraties zich positief. Ook voor het tweede kwartaal als geheel verwachten wij een forse groei. Dat kan echter niet verhullen dat de records van de pre-Corona-jaren ver weg zijn”. Het hoge aantal registraties van nieuwe auto’s weerspiegelt echter eerder het verdwijnen van de krapte op de onderdelenmarkt dan de feitelijke economische situatie. “Momenteel komt er slechts een laag aantal bestellingen binnen. Dat laat zien dat klanten minder geïnteresseerd zijn in het kopen van auto’s. We zullen de effecten daarvan op het aantal kentekeninschrijvingen in de tweede helft van het jaar voelen”.

 

De verkoop van plug-in hybride auto’s stort in

In april werden 29.700 puur elektrische auto’s nieuw geregistreerd, wat overeenkomt met een stijging van 34 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. In de eerste vier maanden van 2023 steeg het aantal nieuw geregistreerde puur elektrische personenauto’s met 18 procent tot bijna 124.400 stuks. Het aantal registraties van nieuwe plug-in hybride auto’s daalde aanzienlijk na de beëindiging van de koopsubsidie. In de eerste 4 maanden van 2023 werden 49.300 nieuwe personenwagens met een dubbel hart geregistreerd, wat overeenkomt met een min van 45 procent. Het marktaandeel van voertuigen met een alternatieve aandrijving ligt bij onze oosterburen met 44 procent momenteel net onder het niveau in voorgaande jaar (44,5 procent). Dieselauto’s kwamen uit op 19 procent, benzinemodellen op 37 procent.

De groei in de totale markt is vooral te danken aan de sterke ontwikkeling van zakelijke registraties die in april met 18 procent toenamen. De particuliere markt was met 3 procent groei slechts licht groter dan vorig jaar. Het aandeel van particuliere inschrijvingen in de totale markt daalde in april hierdoor van 36 naar 33 procent.

 

Eén Opel verslaat drie VW’s

Verrassing bovenaan de nieuwe Duitse registratielijsten: de Corsa klom in april naar de eerste plaats. Volkswagen wist dat met diverse modellen niet te voorkomen. De Golf haalde in april niet eens het podium.

Het is zeker niet zo dat je medelijden moet hebben met Volkswagen. Maar 2023 zou wel eens een annus horribilis kunnen worden voor de autofabrikant uit Wolfsburg. Niet alleen vanwege de problemen bij Cariad, de ingestorte verkopen in China, maar ook door de situatie op de thuismarkt. Daar staat de traditionele dominantie van Volkswagen onder druk. In februari en maart was het merk weliswaar onbekommerd marktleider, maar zowel in januari als april verpeste een andere fabrikant dat feestje. Afgelopen maand was het Opel: de oude VW-rivaal begroet met de Corsa (en dan vooral de elektrische versie) plotseling vanaf de bovenkant van de verkoopladder. Dit was in het recente verleden al eerder gebeurd, maar toen dacht men dat het fenomeen vooral werd veroorzaakt door corona-effecten, tekorten in de onderdelenvoorziening en andere excuses binnen de toeleveringsketen. In april waren er geen verzachtende omstandigheden.

Nadere analyse van de nieuwstee registratietabel leert echter dat Volkswagen geen ernstige reden tot zorg heeft. Met de T-Roc en de Tiguan staan ​een 2-tal SUV’s uit Nedersaksen op de tweede en derde plaats, terwijl de gebruikelijke koploper, de Golf, net het podium mist. Met de Passat op de zesde plaats en de Skoda Octavia, de Cupra Formentor en de Audi A4 op de 8ste tot en met de 10de plaats, is de top-10 eigenlijk stevig in handen van het concern uit Wolfsburg. Vooral omdat de Volkswagen ID.4/5 en de Transporter ook hoog genoteerd staan. Naast de Opel Corsa brengen alleen de Mercedes C-klasse en de Mini wat kleur in de top-10.

Maar er zijn in april ook winnaars in de nieuwste inschrijvingsstatistiek als je de lijst iets verder afdaalt. De Mokka bijvoorbeeld: een model van Opel dat van plek 31 naar plek 20 springt. Ook vermeldenswaard: de BMW 4-serie die van de 38ste naar de 22ste plaats klom. Of een Koreaans trio: de Kia Ceed springt van de 41ste naar de 28ste plaats, terwijl de twee-eiige SUV-tweeling Hyundai Tucson en Kia Sportage hun comebacks in de top 50 bijna in één klap maken.

En de verliezers van de afgelopen maand voor wat betreft het aantal nieuwe inschrijvingen? Als je de cijfers van april vergelijkt met die van maart, staan ​​bijna allemaal dezelfde modellen in de top 50. Maar het overgrote deel daarvan noteerde minder nieuwe inschrijvingen dan in de voorgaande maand. Laten we de Passat als voorbeeld nemen: die verbetert zijn positie van plek 11 naar plek 6, terwijl er tegelijkertijd minder exemplaren van werden ingeschreven (3.888 in plaats van 4.041). Zelfs de Corsa, die in april eerste werd na in maart op de vijfde plek te zijn geëindigd, boekte slechts een bescheiden vooruitgang qua nieuwe registraties (5.243 in plaats van 5.123).

Toch zijn er ook modellen die in april achteruit gingen qua plaatsing. De duidelijke verliezer afgelopen maand voor wat betreft het aantal nieuwe inschrijvingen was de Tesla Model Y, die zakte van de 4de naar de 39e plaats. In termen van nieuwe registraties betekent dit: van 5.701 naar 1.618 eenheden – au! Tesla beleefde in april dus een maand om snel te vergeten. De impact van de Audi Q3 op de harde feiten is niet zo gewelddadig. Maar een terugval van de 16ste naar de 41ste plaats en van 3.236 naar 1.600 nieuwe aanmeldingen voelt ook zeker niet goed.

 

Reageren is niet mogelijk.