Porsche plaagt voor de laatste maal met de Macan E

0

Porsche vierde in 2023 haar 75-jarige bestaan. De festiviteit had gepaard moeten gaan met de verkoopstart van een compleet nieuw model, namelijk de elektrische Macan, maar het productierijp maken van deze SUV liep vertraging op, waardoor Porsche het moest doen met de gefacelifte Cayenne en de grondig herziene (maar niet compleet nieuwe) Panamera.

Dit jaar zal de compleet nieuwe Macan wél worden gepresenteerd. En wel op 25 januari. Het was aanvankelijk de bedoeling dat de elektrische tweede generatie van de middelgrote SUV naast de huidige Macan met benzinemotor zou worden aangeboden, maar door de vertraging bij de marktintroductie zal daar nu van af worden gezien. In het tweede kwartaal, als de verkoop van de elektrische editie goed op stoom moet zijn, verdwijnt de huidige editie van het Europese verkooptoneel.

Het Porsche gamma telt in de vorm van de Taycan al een elektrische auto, maar nog geen emissievrije SUV. De nieuwe Macan gaat daar verandering in brengen. Deze schetsen van Porsche zelf tonen wat wij op 25 januari kunnen verwachten. Duidelijk te zien is dat de door Andreas Mindt ontworpen nieuwe editie aan de voorzijde geknepen lampen in Taycan stijl krijgt. De lichtunits zijn gevuld met 4 led modules. De daadwerkelijke koplampen bevinden zich een verdieping lager in het front. Die zijn namelijk ondergebracht in elementen die op het eerste gezicht koelopeningen lijken.

PorscheMacanEplaag2

De elektrische Macan krijgt een vrij sterk aflopende daklijn die eindigt in een achterzijde waarin over de gehele breedte een led balk is gemonteerd. De modelnaam Macan (zonder ‘E(V)’) is in een subtiel formaat uitgeschreven op de achterklep. Meer is voor wat betreft de Europese editie niet nodig want de benzinevariant zal uit de orderboeken verdwenen zijn tegen de tijd dat de elektrische opvolger in de Porsche showrooms arriveert.

De nieuwe Macan maakt gebruik van het zogeheten PPE platform dat Porsche samen met Audi ontwikkeld heeft. Deze basis zullen wij t.z.t. ook onder de A7 e-Tron en Q6 e-Tron tegenkomen. Ook de in 2026 te verschijnen elektrische Porsche Cayenne gaat gebruik maken van het PPE platform. Tussendoor komt Porsche met een nieuwe generatie 718 Boxster / Cayman. Die krijgt eveneens een volledig elektrische aandrijflijn. Het 911 gamma zal nog dit jaar worden uitgebreid met een hybride variant.

 

Reageren is niet mogelijk.