Porsche verdacht van omkoping

0

De Duitse justitie doet onderzoek naar illegale en onevenredig hoge betalingen door de directie van Porsche aan de voormalige voorzitter van de Ondernemingsraad. Het is onbekend waarvoor de transacties dienden.

In het kader van het onderzoek heeft de Duitse politie op meerdere plekken invallen gedaan bij Porsche. Justitie zou specifiek op zoek zijn naar informatie over het handelen van CEO Oliver Blume. Het onderzoek is zoals gezegd gericht op verdacht hoge betalingen van Porsche aan de voormalige voorzitter van de ondernemingsraad, Uwe Hück.

Daarmee zouden Blume (foto) en andere bestuursleden zich mogelijk schuldig gemaakt aan misbruik van vertrouwen. Op dit misdrijf staat in Duitsland 10 jaar gevangenisstraf. Naar verluidt wordt ook onderzocht of daarbij sprake was van belastingontduiking. Er is ook een inval geweest in de woning van Hück. Die laatste is geen verdachte, maar een getuige in het onderzoek.

Het Duitse parket bevestigt dat hun officieren in samenwerking met 176 politie en belasting inspecteurs plus 10 openbare aanklagers verschillende invallen bij Porsche heeft gedaan; onder andere in het kantoor van Blume. De autofabrikant zelf heeft nog niet gereageerd. Eerder deze maand kreeg Porsche 535 euro boete opgelegd voor zijn rol in de sjoemeldiesel affaire.

Nu hebben de Duitse officieren van justitie dus hun pijlen op Blume gericht. Hij zou het “fiduciair vertrouwen” als vertrouwensman tegen betalingen hebben geschonden. Door de betalingen te accepteren, zouden de topman en andere Porsche medewerkers mogelijke bedrijfsgeheimen hebben doorgespeeld. Daarmee zouden Blume en andere bestuursleden zich zoals gezegd mogelijk schuldig gemaakt aan misbruik van vertrouwen ten koste van Porsche.

Bij de vermoedelijke omkoping zou enerzijds Porsche van een belastingambtenaar gevoelige informatie hebben ontvangen in ruil voor “gunsten”. De aard daarvan wil de openbare aanklager niet onthullen. En anderzijds zou een voormalig lid van de Raad van Bestuur “een buitensporig hoge verloning” hebben ontvangen zonder dat daar een duidelijk aantoonbare reden voor is. Porsche zegt volledig met het onderzoek mee te zullen werken.

Reageren is niet mogelijk.