Alpine geeft de A110 kleur

0

De Alpine A110, een door Renault georkestreerde wederopstanding van een sportlegende uit de jaren zestig, heeft een droomstart gemaakt. Hij werd door de pers zó goed bevonden dat hij in 2019 bijna tot ‘Auto van het Jaar’ werd gekozen. Vorig jaar werden in Europa ruim 4.400 exemplaren van de A110 verkocht en dat is voor een rentree lang niet slecht.

Maar één zwaluw maakt nog geen zomer dus een droomstart is niet voldoende om van een blijvend succes te kunnen spreken. Er moet ook na het eerste volle verkoopjaar sprake zijn van een gezonde orderstroom en daar schort het momenteel een beetje aan. Dat is geen exclusief probleem voor Alpine maar een valkuil waar al menig sportwagen is gevallen. In januari werden er in Europa 84 procent minder exemplaren op kenteken gezet en dat is een zorgelijke ontwikkeling.

De Fransen gaan daarom over tot actie. Wij hebben inmiddels een sportievere A110 S voorgeschoteld gekregen en als de autosalon van Genève was doorgegaan, dan hadden daar 2 speciale edities staan blinken: eentje die meer stijl biedt en andere die, tja, vooral heel erg geel is. Alpine komt met de laatste uitvoering tegemoet aan de kritiek dat het aantal kleuren waarin de A110 aanvankelijk verkrijgbaar was eigenlijk nogal tegen viel. Je kon kiezen voor opvallend blauw en voor de rest werd het palet gedomineerd door grijs, zwart en wit. Maar daar komt nu verandering in met de Color Edition. Die is zoals gezegd knalgeel (de Fransen spreken zelf van ‘Sunflower Yellow’; een moderne versie van het legendarische Alpine kleur Jaune Tournesol). We zien verder zwarte contrasterende accenten en details in koolstofvezel op het koetswerk.

Binnenin is de rechtuit markering op het stuur uitgevoerd in het geel en komen we een genummerd plaatje tegen.

Alpine zegt elk jaar met een andere variatie (lees: kleur) op dit thema te zullen komen. Dus in 2021 zou de Color Edition een rode tint kunnen hebben.

Wil je daar niet op wachten, dan kan je voortaan terecht bij het personalisatie afdeling van het merk uit Dieppe, Atelier Alpine genaamd.

Daar hebben ze 29 kleuren beschikbaar. Die zijn geselecteerd “met inspiratie van de geschiedenis van Alpine” en hebben een meerprijs van 4.800 euro. Er zijn ook nieuwe velgen en rem klauwkleuren te kiezen.

Terug naar de A110 Color Edition. Die beschikt verder over zwarte logo’s, idem GT Race lichtmetalen 18 inch velgen en donkere koplampbehuizing. De remklauwen zijn uitgevoerd in antraciet. Optioneel levert Alpine een koolstofvezel dak, wat voor een mooi contrast met de gele carrosseriekleur zorgt. Die combinatie tref je ook aan op het embleem op de B stijl.

Van de stijlvolle A110 Légende GT wordt door Alpine een gelimiteerde oplage van hooguit 400 stuks gebouwd. In de unieke kleuren Argent Mercure zilvergrijs (nieuw), Noir Profond zwart en Bleu Abysse donkerblauw en met trendy logo’s en badges waaraan een licht gouden tint zit. Die kleur is ook gebruikt voor de speciale, diamant geslepen lichtmetalen Serac 18 inch velgen.

Het dashboard is afgewerkt met extra veel koolstofvezel. Verlichte instaplijsten met Alpine logo zijn ook van de partij, evenals een bijpassende 12-uursmarkering op het stuurwiel.

Op de middenconsole zit een genummerde, goudkleurige badge.

Glanzende carbon elementen met een uniek koperweefsel maken het Légende GT feest compleet.

Achterin de comfortabele en luxueuze variant van de A110 zit een 3-delige, op maat gemaakte koffer set in hetzelfde amberbruine leder als de met stiksels afgewerkte, 6-voudig verstelbare Sabelt comfortstoelen. Dit bekleding materiaal zit ook op de deurpanelen.

Als kers op deze meer stijlvolle taart, kijken achterliggers tegen witte annex transparante staartlichten met LED techniek aan die momenteel op geen enkele andere A110 versie zijn te vinden.

Zaken als een actieve sportuitlaat, Brembo remmen, parkeersensoren, een achteruit rij camera en een geluidsinstallatie van Focal zijn standaard op de Alpine A110 Légende GT. Vooral de ‘elegantie’ van de auto staat voorop bij deze versie, aldus Patrick Marinoff, directeur van Alpine: “De Légende GT tilt het elegante karakter van de A110 naar een nieuw niveau”. Reken op een prijs van afgerond 80.000 euro.

Aan het hart van de speciale edities van de A110 werd door Alpine niet gesleuteld. Dat blijft in het geval van de Légende GT een 1,8 liter turbomotor van 252 pk. De topsnelheid van de Franse bolide is afgeregeld op 250 km/u en de sprinttijd bedraagt 4,5 seconden. De A110 Color Edition heeft de 292 pk sterke motorversie van de A110 S.

Tijdens het voorbereiden van de comeback van het legendarische merk Alpine werden plannen gemaakt voor verschillende modellen, waaronder een cross-over, maar de dochter van het op zwart zaad zittende Renault heeft haar strategie inmiddels herzien. De fabrikant melkt eerst de A110 uit voordat er een nieuwe auto naast komt. En dat is ook goed zo. Bij Porsche stond de 911 er 6 jaar lang alleen voor voordat er familie uitbreiding kwam. Van de focus op één model én daarmee op de merkwaarden, is de Duitse sportwagen alleen maar beter geworden. Als dit ook het voorland van Alpine is, dan heeft het merk helemaal geen trendy cross-over nodig.

Reageren is niet mogelijk.