Mercedes zegt Renault dieselmotor vaarwel

0

Mercedes-Benz neemt binnenkort voor haar A klasse, B klasse en CLA afscheid van de Renault dieselmotor. Die krachtbron is momenteel nog onder de kap van de 180d uitvoering te vinden.

Sinds de vorige generatie A klasse wordt de instapdiesel aangedreven door de compacte Renault 1.5 dCi viercilinder motor. Dit tijdperk zal op 20 oktober voorbij zijn, want dan neemt een tot 116 pk geknepen variant van de oliegestookte 2,0 liter krachtbron van Mercedes-Benz zelf (OM654q genaamd) het aandrijfstokje over. De Duitsers vervangen tegelijkertijd de optionele 7G-DCT automatisch versnellingsbak met dubbele koppeling van Getrag door de in eigen beheer in Transsylvanië gebouwde 8G-DCTunit. Zoals de transmissie omschrijving al aangeeft, betekent dit dat de klant door deze wijziging er een versnelling bij krijgt (8 in plaats van 7).

116 pk is precies hetzelfde vermogen als de oude 1.5 motor leverde. Maar de grotere cilinderinhoud komt wel het koppel ten goede. Dat stijgt van 260 Nm naar 280 Nm. Bovendien is deze maximale waarde beschikbaar bij lagere toerentallen. Dankzij de gunstigere koppelkarakteristiek wordt de acceleratietijd naar 100 km/u met een volle ​​seconde verkort. De sprinttijd duikt daardoor onder de 10 tellen. Mercedes-Benz blijft het 1,5 liter blok wel leveren in de volgende generatie Citan en de daarvan afgeleide personenwagen uitvoering T klasse.

De prijzen van de A klasse, B klasse en CLA in 180d configuratie met 2,0 liter motor worden eind oktober bekendgemaakt. Voorlopig kan Autointernationaal.nl alleen een indicatie geven van de meerprijs van de 8G-DCT transmissie ten opzichte van de handgeschakelde 6 versnellingsbak: 2.250 euro. Mercedes-Benz zal pas in december beginnen met de productie van de zogeheten OM654q varianten, zodat de eerste leveringen niet voor volgend jaar zullen plaatsvinden. Die tijdsplanning is belangrijk omdat de CO2-uitstoot van de 2,0 liter motor beduidend hoger is dan die van de 1.5 dCi: 129 à 147 gram/km in plaats van 115 à 134 gram voor de A-klasse.

 

Reageren is niet mogelijk.