Nieuwe Peugeot 3008 komt later

0

Peugeot zal de nieuwe 3008 mogelijk niet in 2023 lanceren zoals oorspronkelijk was gepland, maar pas het jaar daarna. Reden is dat de huidige, tweede generatie van de SUV, nog niet het laatste woord heeft gezegd: Peugeot wil dit model in 2023 met milde hybride techniek op de markt brengen. Het gaat daarbij om een  48 Volt systeem en een nieuwe gerobotiseerde versnellingsbak van Punch Powertrain met een dubbele koppeling. Deze techniek maakt de 3008 veel goedkoper dan wanneer voor een oplaadbare HYbrid variant wordt geopteerd.

Bovenomschreven mild hybride aandrijflijn zal begin 2023 in productie gaan. De primeur is voor de huidige Peugeot 3008. Dankzij zijn 0,9 kWh batterij kunnen korte afstanden in elektrische modus worden afgelegd. Ter vergelijking: de stekker hybride variant van de 3008 beschikt over een 10,8 kWh accu, maar dat maakt de SUV veel duurder. Ondanks dat de nieuwe automatische transmissie van Punch Powertrain over 2 koppelingen beschikt, zal het niet mogelijk zijn om vooraf een andere versnelling te selecteren om zo de schakeltijden te verkorten. Deze tekortkoming zal Peugeot proberen te compenseren door de kleine elektromotor te laten werken wanneer er een verzet wisseling plaatsvindt.

De milde vorm van hybridisatie, waarbij de 1.2 PureTech 3 cilinder turbobenzinemotor als basisunit fungeert, komt bijzonder laat in de carrière van de huidige 3008. De derde generatie, bekend onder de codenaam P64, werd aanvankelijk verwacht voor eind 2023, maar de ontwikkeling van dat model heeft vertraging opgelopen. Om de voorkomen dat de nieuwe Renault Austral, die zeker op de thuismarkt de belangrijkste concurrent is, (veel) klanten gaan afsnoepen in de periode totdat de nieuwe 3008 leverbaar wordt, wordt nu overhaast een MHEV versie van de huidige editie in stelling gebracht. Die moet vanaf het tweede kwartaal van 2023 de marktpositie van Peugeot helpen verdedigen. De Austral wordt namelijk direct vanaf de verkoopstart (Renault neemt nu al reserveringen aan) leverbaar worden met diverse vormen van hybride techniek.

Andere modellen van Peugeot zullen de transmissie van Punch Powertrain in 2023 ook gaan gebruiken als zij hun restyling krijgen. Het gaat daarbij om de 208, de 2008, de 508 en de Rifter. Hetzelfde geldt voor diverse modellen van Citroën, DS en Opel.

Reageren is niet mogelijk.