Alpine A110 S presteert goed in elandtest, maar…

0

De Zweedse eland uitwijkproef, die in 1997 internationale bekendheid verwierf toen de Mercedes A-klasse letterlijk en figuurlijk onderuit ging, is een blijvertje. Nog steeds worden regelmatig auto’s aan deze test onderworpen. En hoewel allerlei elektronische beschermengelen een afgang à la de A-klasse (of een jaar later door de Smart) voorkomen, kan het nog steeds voorkomen dat zogenaamd sportieve auto’s door de mand vallen vanwege een teleurstellend laag tempo waarmee de uitwijkproef zonder kleerscheuren kan worden volbracht.

De Alpine A110 S is niet helemaal zo’n auto. Hij presteert goed in de elandtest. Maar ondanks een pneumatisch voordeel doet hij het toch niet zo goed als de Tesla Model 3, de Tesla Model Y of de Ford Focus.

De Alpine A110 S die werd onderworpen aan de test was uitgerust met de optionele Michelin Pilot Sport Cup 2 banden. Die zorgen voor veel meer grip dan ‘klassieke’ zomerbanden op droog wegdek. De Alpine A110 S wist daarmee op zijn sloffen de elandtest te voltooien met een bovengemiddeld pittig tempo: er was een beginsnelheid van 80 km/u mogelijk zonder een enkele kegel te raken, terwijl het standaard tempo waarmee de proef wordt uitgevoerd 77 km/u is. Dat is dus zeker niet slecht, ook omdat de Alpine een zeer ‘losse’ achtersteven heeft (maar dat staat het behoud van een goed niveau van controle dus niet in de weg).

Maar ondanks zijn speciale banden slaagde de A110 er niet in om de uitwijktest net zo snep te voltooien als de Tesla Model 3, de Tesla Model Y of de Ford Focus, die alle drie zonder mankeren met een tempo van 83 km/u langs de kegels gejaagd kunnen worden. Dat de A110 deze snelheid niet weet te evenaren, is ronduit teleurstellend voor een volbloed sportwagen.

Schrale troost: de Alpine wist wel de elektrische Mégane E-Tech van moederbedrijf Renault voor te blijven. Zijn limiet voor een foutloze uitvoering van de elandtest ligt bij een snelheid van 74 km/u. De Volvo XC40 Recharge, eveneens afgestraft door montage van op efficiëntie gerichte banden, moet het tempo laten zakken tot 70 km/u om de proef te doorstaan. Zijn neef, de Polestar 2, doet het niet beter dan de Mégane met exact hetzelfde snelheidscijfer.

Toch zal Alpine liever pronken met het feit dat hij grootheden als de Audi RS 3 (75 km/u) of de BMW M4 (76 km/u) wel te snel af is. In Dieppe zal men deze ‘overwinning’ toeschrijven aan de kwaliteiten van haar A110, maar feit is dat het voor dit soort uitwijkproeven beter is om een ​​auto te hebben met een zo neutraal mogelijk weggedrag. Dat is belangrijker dan een sportieve afstelling van het onderstel.

De beroemde elandtest zorgt vandaag de dag dus nog steeds voor veel verrassingen. Zoals de nieuwe Smart #1 bijvoorbeeld. Die blijft in letterlijke zin wel overeind tijdens de uitwijkproef, maar door de keuze van de Chinese fabrikant voor de montage van banden met een lage rolweerstand (om de actieradius te maximaliseren), is er van een dynamisch weggedrag geen sprake (meer). Niet echt een slimme keuze van Smart, toch?

 

Reageren is niet mogelijk.