Volkswagen bouwt batterijfabriek in Canada

0

Volkswagen gaat een fabriek voor autobatterijen bouwen in de Canadese staat Ontario. “Met de expansie naar Noord-Amerika ontsluiten wij een sleutelmarkt voor elektrische mobiliteit”, aldus de technisch directeur van Volkswagen.

Dat Volkswagen voor Canada kiest, is geen verrassing. Dat komt door de zogeheten  Inflation Reduction Act (IRA) van de regering van Joe Biden. Daarmee wil Washington een inhaalslag maken op het gebied van elektrische mobiliteit. China en Europa hebben op dit vlak nu een voorsprong op de Verenigde Staten die rijkelijk laat zijn begonnen met het groener maken van het wagenpark.

De IRA is een subsidiepakket ter waarde van 369 miljard dollar voor investeringen in groene energie en elektrificatie van het Amerikaanse wagenpark. Om in aanmerking te komen voor deze financiële hulp, is wel een protectionistische voorwaarde verbonden: de batterijen en de elektrische auto’s moeten in de Verenigde Staten of in de buurlanden Canada of Mexico gebouwd worden.

Door de batterijfabriek van Volkswagen in Canada te vestigen, voldoet het Duitse autoconcern aan bovengenoemde voorwaarde. De site moet in 2027 operationeel zijn en jaarlijks autobatterijen met een totale capaciteit van 20 gWh gaan produceren. Dat is genoeg voor ongeveer 300.000 elektrische auto’s.

Bovengenoemde elektrische auto’s moeten niet alleen in de bestaande Volkswagen fabriek in de Verenigde Staten van de band gaan rollen, maar zijn ook bestemd voor het te reanimeren SUV & pick-up truck merk Scout. De voertuigen van deze nieuwe Volkswagen dochter zullen in de Amerikaanse staat South-Carolina het levenslicht gaan zien. Het Duitse autoconcern kondigde eerder deze maand aan dat het voor 2 miljard dollar aldaar een nieuwe fabriek gaat bouwen. Die is niet alleen bestemd voor Scout, maar ook voor een antwoord van Audi op de Mercedes G-klasse.

 

Reageren is niet mogelijk.