Mercedes E-klasse gelekt

0

Volgende week maandag (tijdens de Detroit Motor Show) stelt Mercedes na een behoorlijk uitgebreide plaagfoto campagne met veel bombarie zijn nieuwe E-klasse voor. Tenminste, dat was de bedoeling. De beelden zijn via het Duitse Auto Presse een week te vroeg op internet gepubliceerd. En daarom kunnen wij de Duitser nu al in vol ornaat bewonderen.

Dat we voor de nieuwe E-klasse niet op het puntje van onze stoel moesten gaan zitten, wisten we al. Het is een variatie op het inmiddels van de S-klasse en C-klasse bekende thema. Die zijn van een afstand maar moeilijk uit elkaar te houden en de nieuwe E-klasse zal voor nog meer verwarring gaan zorgen. Zoiets is niet uitzonderlijk in het premiumsegment. Bij Audi en BMW is het ook lastig om diverse modellen van elkaar te onderscheiden, en hetzelfde geldt voor Cadillac (ATS en CTS) en Jaguar (XE en XF).

Combineert de E-klasse het beste van twee werelden (C-klasse en S-klasse)? Dat is een kwestie van smaak, maar Autointernationaal.nl is geneigd deze vraag met “nee” te beantwoorden. De nieuwe E-klasse mist de gedrongen en daardoor gespierde uitstraling van de C-klasse. Ook is hij niet zo statig en sierlijk als de S-klasse. Maar misschien is de E-klasse live wel veel mooier dan op deze foto’s.

Markanter dan de buitenkant is het dashboard van de nieuwe E-klasse. Ook hier volgt Mercedes-Benz weliswaar de bij de S-klasse en C-klasse ingezette stijl, maar ook in de E-klasse maakt de boordplank met zijn grote horizontale schermen en vele ronde ventilatieroosters indruk. De modernste techniek wordt gecombineerd met klassieke houtafwerking en een conventioneel uurwerk. Een volledig digitaal instrumentarium behoort tot de mogelijkheden.

De nieuwe E-klasse is 4,92 meter lang, oftewel zo’n 5 centimeter groter dan het huidige model. De wielbasis groeit met 6,5 centimeter naar 2,94 meter. Hij zal op hetzelfde nieuwe, lichtere en modulaire MRA platform worden gebaseerd als de jongste C-klasse en S-klasse. Mercedes geeft voor de nieuwe E-klasse een Cw-waarde op van 0,23; dat is een zeer lage waarde die een gunstige uitwerking zal hebben op het verbruik, de topsnelheid en het comfort (weinig windgeruis).

Mercedes gaat de nieuwe E-klasse leveren met 4 verschillende onderstelafstellingen. Bij de Avantgarde uitvoering is de grondspeling met 15 millimeter verlaagd en in AMG Sport versie hangt de Duitser nog eens 15 millimeter dichter boven het asfalt. Die uitvoering kan bovendien rekenen op stijvere vering met adaptieve dempers. Luchtvering met elektronisch gecontroleerde dempers staan op de optielijst.

Het motorengamma omvat diverse vermogenversies van de 2,0 liter 4 cilinder turbobenzine krachtbron. Daarnaast doet een nieuwe, even grote diesel zijn intrede. In de 220d is deze uitvoering goed voor 195 pk. Mercedes geeft voor deze E-klasse variant een gemiddeld verbruik van 3,9 liter diesel per 100 km op. Nog zuiniger is de stekkerhybride 350e uitvoering, die de eerder gecombineerde benzinekrachtbron combineert met een elektromotor. Het totale vermogen komt uit op 279 pk. Alle automaatversies beschikken over 9 versnellingen. Het vlaggenschip van de reeks, de AMG 63 uitvoering, krijgt een dubbel geblazen 4,0 liter V8 van minimaal 600 pk. 4Matic vierwielaandrijving is optioneel.

Reageren is niet mogelijk.