Prijsindicatie Mercedes-AMG E 63 Estate

0

Keuzestress in het premium stationwagon segment: behalve voor de nieuwe BMW 5-serie Touring kunt u over een paar maanden ook kiezen voor de AMG variant van de Mercedes E klasse. In zijn meest potente vorm is die goed voor 612 pk …

In Affalterbach hebben ze de tijd van hun leven. Want door het voortdurende modellenoffensief van Mercedes mogen ze bij AMG de éne na de andere sportieve creatie op de bühne presenteren. Al is er in dit geval vooral sprake van traditie: de met anabolen volgespoten E 63 AMG Estate behoort immers tot de vaste waarden van het sportieve submerk.

De nieuwste generatie van de stationwagon is voorzien van de dubbel geblazen 4,0 liter V8 die ook onder de kap van bijvoorbeeld de AMG GT is te vinden. De specificaties zijn daardoor bijna buitenaards voor een auto die primair een praktische functie heeft. Voor minder dan 571 pk doet de E 63 AMG Estate het niet. En de veeleisende klant kan zelfs 612 pk krijgen. In dat geval (de S variant) is er bovendien 850 Nm aan koppel beschikbaar. Dit maakt het begrijpelijk dat Mercedes standaard de 4MATIC vierwielaandrijving monteert. Ook op de basisversie, want die biedt 750 Nm. In vergelijking met de vorige generatie is de ‘gewone’ E 63 AMG 13 pk krachtiger; bij de S versie bedraagt het verschil 27 pk.

In de snelste uitvoering zit de E 63 AMG Estate in 3,5 seconden op 100 km/u. Daarmee is het voorlopig de snelst sprintende stationwagen op de markt. Ligt die net financieel buiten uw bereik? Treur niet, want de gewone versie klaar de sprintklus in 3,6 seconden (de Audi RS 6 Avant Performance heeft, ondanks 605 pk vermogen, 3,7 tellen nodig). Beide uitvoeringen van de E 63 AMG beschikken over een 9-traps Speedshift automaat. Mercedes zegt extra werk gemaakt te hebben van het uitlaatgeluid, zodat het precies op de Estate afgestemd is.

Omdat de E 63 AMG Estate niet alleen in rechte lijn snel wil zijn, installeert AMG achter een mechanisch (571 pk) dan wel elektronisch (612 pk) gecontroleerd sperdifferentieel. In het laatste geval beschikt de Mercedes dan tevens over een driftmodus. Activering van deze optie betekent dat bijna alle kracht dan naar de achterwielen gaat. Of de hond daar blij mee zal zijn, is een ander verhaal. Maar goed, die wordt wel in de watten gelegd met de standaard luchtvering.

Net als bij E 63 AMG Sedan zijn de voorste spatborden uitgeklopt. Zo bieden ze plaats aan de extra brede voorbanden. De dorpels zijn ook aangepast, zodat de Mercedes optisch nog iets meer naar het asfalt getrokken wordt. De achterspatborden werden ten opzichte van de doordeweekse uitvoeringen van de E klasse niet gewijzigd. Wilt u dit persé wel, dan dient u te wachten op de nóg snellere Black Series variant. Die krijgt ruim 650 pk.

Mercedes zal zijn nieuwe snelle en praktische gezinswagen (de bagageruimte is 620 liter groot, of 1.820 liter indien de achterbank wordt neergeklapt) met karakteristiek AMG uiterlijk en navenante prestaties in maart op de autosalon van Genève voorstellen. Een maand later worden door de dealers de orderboeken geopend. De prijzen zijn nog niet bekend, maar reken op 154.500 (571 pk) resp. 164.000 (612 pk) euro. Rijden kan vanaf juni.

Reageren is niet mogelijk.