DS krijgt president

0

De nieuwe Franse president Emmanuel Macron heeft voor zijn eerste autorit over de Champs-Elysées gekozen voor de splinternieuwe DS 7 Crossback. Dit model van het premiummerk van PSA is pas 2 maanden geleden voor het eerst aan de buitenwereld getoond en zal niet voor januari 2018 productierijp zijn. Maar voor de president wordt natuurlijk een uitzondering gemaakt.

De Franse autowereld kijkt altijd met spanning uit welke auto de nieuwe president zal kiezen voor zijn eerste rit. De keus is al eerder op DS gevallen. Zo reed de voorganger van Macron, François Hollande, in een 5. In beide modellen, die formeel in het C segment (kleine middenklassers) thuishoren, is het voor een president natuurlijk behelpen. Nicolas Sarkozy, Georges Pompidou en Charles de Gaulle hadden meer geluk: toen zij president waren, waren modellen als de Peugeot 607, Citroën SM en Citroën DS in productie.

In dit rijtje schittert Renault door afwezigheid. Een beetje sneu, want het actuele repertoire doet heus niet onder voor dat van PSA. Theoretisch had Macron dus ook voor de Espace kunnen kiezen. Het zou hem ongetwijfeld meer bewegingsvrijheid hebben opgeleverd. Maar de Franse staat heeft een gespannen verhouding met Renault. Enerzijds omdat zij aandeelhouder is (en de fabrikant heeft liever dat daar zo snel mogelijk een eind aan komt) en anderzijds omdat de topman, Carlos Ghosn (links op de foto Macron vorsend aankijkend), in de ogen van veel (linkse) politici een te riant salaris krijgt.

De nieuwe inktblauwe presidentiële DS 7 Sportback was zoals gebruikelijk uitgerust met een groot open dak waardoor Macron het toegestroomde publiek in Parijs kon toewuiven. Een uitgelezen PR moment natuurlijk voor het premiummerk van PSA: “Met dit historische moment volgt DS, dat als ambitie heeft om zowel de Franse knowhow als de innovatie in de auto-industrie te belichamen, de traditie dat het de officiële autofabrikant van het Franse presidentschap mag zijn”, schrijft een trotse woordvoerder in een persverklaring.

Andere kenmerken van de presidentiële DS7 Crossback zijn een vlaghouder, andere zijspiegelkappen met een patroon, 20-inch lichtmetalen velgen en speciale badges. Met meubilair is met ‘Black Art’ leder bekleed. Ook aan boord zijn de systemen DS Connected Pilot en DS Active Scan Suspension. Inmiddels is de dienstauto van de 39-jarige Macron, de 25ste president van Frankrijk, te zien in DS World in Parijs.

Reageren is niet mogelijk.